Кривокапић примио епископе Димитрија и Атанасија

Срна
Кривокапић примио епископе Димитрија и Атанасија

ПОДГОРИЦА - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић који је данас у Подгорици примио преосвећене епископе милешевског Атанасија и захумско-херцеговачко Димитрија, рекао је да ће темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/ добити свој свечани епилог, чиме ће све злонамјерне политичке игре бити демаскиране и обесмишљене.

"Све што је Влада обиљежила као свој циљ, она ће и остварити, тако да ће и Темљни уговор са СПЦ, који је природни наставак процеса који је отпочет доношењем Закона о слободи вјероисповијести, такође, добити свој свечани епилог", поручио је Кривокапић.

Он је владике Атанасија и Димитрија примио ради уписа у Јединствену евиденцију вјерских заједница Епархије милешвеске и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, чији се дијелови протежу и на територију Црне Горе.

Епархија милешевска поднијела је захтјев за упис у Јединствену евиденцију и њеним уписом све епархије Српске православне цркве /СПЦ/ на територији Црне Горе биће евидентиране, саопштено је из Кабинета предсједника Владе.

То је већ учињено са Митрополијом црногорско-приморском и Епархијом будимљанско-никшићком, а све у складу са недавно усвојеним Законом о слободи вјероисповијести.

Премијер Кривокапић је епископу захумско-херцеговачком Димитрију уручио рјешење о упису у Јединствену евиденцију вјерских заједница.

Кривокапић је истакао да у Црној Гори нико више не смије бити дискриминисан ни по једном основу, а нарочито то не могу бити институције које су темељни ослонци црногорске државности и њене духовне и културне препознатљивости.

"Епархије којима ви духовно руководите и Црква коју представљате, својим учењем, својом етиком и моралом, својом молитвом је уграђена и уткана у грађанско биће Црне Горе и радујем се новом амбијенту у којем ову државу сасвим можете да доживите као свој дом у којем ћете моћи да остварите сва Уставом и законом загарантована права", рекао је Кривокапић.

Премијер Кривокапић је истакао да све вјерске заједнице у Црној Гори, нарочито оне традиционалне и њихове поглаваре, доживљавају као пријатеље и партнере на истом задатку да Црну Гору начине државом стабилности, толеранције, мира, солидарности и емпатије.

Епископи су се захвалили премијеру и Влади Црне Горе на спремности да ријеше питање темељног уговора Црне Горе са СПЦ, нагласивши да је ово питање веома значајно јер ће потврдити снагу недавно усвојеног Закона о слободи вјероисповијести и свих његових одредаба које гарантују све Уставом и међународним правом дате слободе Цркви и вјерницима, али и омогућавају да се коначно дође до суштинског међусобног поштовања и плодотворне сарадње државе и СПЦ у Црној Гори, истовремено поштујући модерне тековине њихове одвојености и независности.

"Темељни уговор се искључиво односи на живот епархија СПЦ у Црној Гори. Ми као епископи поменутих епархија обећали смо премијеру и Влади да ћемо у најскорије вријеме, ради интереса Цркве, државе и вјерника, учинити све са стране СПЦ да се Темељни уговор што прије потпише", поручили су на састанку епископи милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки Димитрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана