Кривокапић: Нова влада биће добра са свима

Александар Стојановић
Кривокапић: Нова влада биће добра са свима

БАЊАЛУКА - Од нових власти у Подгорици очекујемо да буде реафирмисан ранији захтјев о успостављању специјалних веза Републике Српске и Црне Горе који је представљен Милу Ђукановићу прије десет година.

Рекао је ово у петак српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик послије разговора са предсједником Србије Александром Вучићем и подсјетио да такву могућност даје Дејтонски мировни споразум.

Носилац листе “За будућност Црне Горе” и један од кандидата за будућег премијера Владе Црне Горе професор Здравко Кривокапић рекао је за “Глас Српске” да је сада рано причати о конкретним корацима, али да је његов став да нова влада мора са свима успоставити добре односе.

- Ипак, тај конкретан уговор је ствар дипломатије и права. Ја се не разумијем у те релације, то је чисто дио који мора бити везан за дипломатију, а из тога нисам много писмен. Не желим да неком својом изјавом нанесем штету нечему што не разумијем. Знам да је потребно поштовати све релације, правити добросусједске односе са свима, правити добру стратегију за заједничку сарадњу. И у том смислу стојим на јасном стајалишту да немам ништа против споразума који доприноси стварању бољих, квалитетнијих односа на јасном принципу обостраног задовољства заинтересованих страна - казао је Кривокапић.

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије из Подгорице Владимир Павићевић истиче за наш лист да је прво потребно да странке побједнице конституишу нови скупштински сазив, изаберу предсједника Скупштине и оформе нову реформску и демократску владу.

- Прве ствари прво. Сигуран сам да ће нови министар спољних послова и влада у цјелини развијати најбоље могуће односе са свим сусједима, то значи да ће Црна Гора са БиХ развијати најбоље могуће односе, а у оквиру тога и најбоље односе са Републиком Српском - рекао је Павићевић.

Додик подсјећа да партије које су побиједиле у Црној Гори наглашавају управо поштовање међународних обавеза.

- Волио бих да видим на који начин ћемо моћи то да ријешимо и по том питању ћемо и цијенити наше даље односе са Црном Гором - рекао је Додик.

Влада РС, на чијем челу се Додик тада налазио, упутила је захтјев за успостављање специјалних веза у марту 2010. године уз образложење да је РС одувијек гајила добре односе са Црном Гором и да би их било потребно подићи на још виши ниво.

Није било мијешања

Додик је у петак рекао је да је са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о догађајима у Црној Гори и да је истакнута чињеница да се ни Српска нити Србија нису мијешале у те изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана