Кривокапић неће учествовати у раду Судског савјета

Танјуг
Foto: agencije

ПОДГОРИЦА - Црногорски премијер техничке владе Здравко Кривокапић изјавио је данас да неће учествовати у раду Судског савета имајући у виду раније дате препоруке ГРЕКО и Венецијанске комисије, које су се односиле на потребу смањења утицаја извршне власти на рад тог тијела.

“Оваквим чином, желим да дам пуни допринос унапређењу самосталности Савета и уважим правну струку као једину релевантну за избор носилаца најважнијих судијских функција”, навео је Кривокапић.

Истакао је да је реформа судства и тужилаштва основни вриједносни стуб владавине права у Црној Гори и да влада на чијем је челу, у домену својих Уставних и законских овлашћења, подржава сваку активност која доприноси остварењу тог циља. Изразио је наду да су прошла времена када је извршна власт вршила непримерен утицај на носиоце судских и тужилачких функција, почев од њиховог избора па до додјељивања бесплатних станова и кредита појединцима на тим функцијама, нарушавајући тиме Уставни принцип поделе власти и доводећи у питање професионалну независност правосудног система.

Према речима Кривокапића мисија Судског савјета мора бити посвећена тражењу најбољих кадровских рјешења у судству, како би црногорским грађанима била омогућена ефикасна заштита права и правних интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана