Кривокапић: Мурино - симбол трагедије

Срна
Кривокапић: Мурино - симбол трагедије

ПОДГОРИЦА - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић данас је, поводом 22 године од почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, истакао да је Мурино за Црну Гору постао симбол трагедије и примјер како све што генијални ум може да осмисли, једним потезом силе и немилосрдности постаје споменик туге.

Кривокапић, који је положио вијенац на споменик страдалима од НАТО агресије у Мурину у општини Плав, рекао је да је прије 22 године држава остала без грађана који би данас представљали ударну стваралачку, прогресивну и обновитељску моћ друштва.

“Данас се са тугом сјећамо наших жртава и најискреније дијелимо бол са породицама које су у НАТО бомбардовању ондашње државе СРЈ изгубиле најмилије. Као родитељ, као човјек, као премијер и као грађанин којег жсве ране мога рода болеж клањам се пред њиховом невином жртвом”, истакао је Кривокапић.

Он је нагласио да се на 22 године од почетка НАТО бомбардовања нарочито сјећа и помиње имена дјеце која су незаборавни, најтрагичнији симболи суровог страдања цивила, објавила је Влада Црне Горе.

“/Сјећамо се/ тринаестогодишњег Мирослава Кнежевића, десетогодишње Јулије Брудар и дванаестогодишње Оливере Максимовић и осталих херојских жртава које смо поднијели те 1999. године, али и свих наших предака који су изгубили живот у бомбардовањима која су задесила Црну Гору током Другог свјетског рата, када су исто страдали недужни грађани”, истакао је Кривокапић.

Он је нагласио да није заборављен ни деветнаестогодишњи Саша Стајић као ни једна жртва поднесена у прошлости, јер би чином заборава издали светињу живота.

“Али, зарад исте светиње и будућности наше дјеце, окрећемо нову страницу наше историје, у којој, надајмо се, неће бити крви и суза”, истакао је Кривокапић.

Агресија НАТО снага на СР Југославију почела је на данашњи дан 1999. године и трајала је до потписивања Војно-техничког споразума 9. јуна исте године.

Током тог периода оружане снаге држава чланица НАТО пакта извршиле су бројне нападе на цивилне и војне циљеве који су резултирали великим људским жртвама, масовним материјалним разарањима и девастирањем животне средине.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана