Кривична пријава против предсједника Собрања

Агенције
Кривична пријава против предсједника Собрања

Скопље - Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ је као највећа опозициона странка најавио да ће поднијети кривичне пријаве против предсједника Собрања Трајка Вељановског и других представника власти због кршења Устава, Закона и Пословника о раду Собрања, пренијеле су агенције.

Подношење кривичних пријава најављено је и против оних који су наредили примјену бруталних мјера према посланицима опозиције и новинарима, који су јуче били избачени са једнице Собрања. 

Из Собрања су демантовали оптужбе да су новинари избачени, уз тврдњу да су били замољени да напусте салу и преселе се у прес-центар, те напомињући да то није била одлука Вељановског, већ скупштинског обезбјеђења.

Македонски медији објавили су снимке на којима се види како скупштинско обезбјеђење избацује новинаре на силу. 

Удружење новинара Македоније најавило је подношење представки свим надлежним службама, а инцидент у Собрању осудио је и Хелсиншки комитет за људска права.

Жаљење су изразили и предсједник Македоније Ђорђе Иванов и премијер Никола Груевски. 

Обезбјеђење македонског парламента јуче је, непосредно прије усвајања буџета за 2013. годину у износу од 2,7 милијарди евра, на силу избацило новинаре и посланике опозиције из скупштинске сале. 

Опозиционе странке из македонског политичког корпуса, предвођене СДСМ-ом, успоритивиле су се усвајању буџета, истичући да води ка неконтролисаном задуживању Македоније.

Опозиција напустила Собрање

Опозициони Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ и његови партнери окупљени у Коалицију "Савез за будућност" саопштили су да неће више учествовати у раду Собрања и да прелазе на другачији вид отпора и организовање протеста широм земље.

- Организоваћемо и подржаћемо сваки облик грађанског отпора и непослушности, митинге и блокаде саобраћајница - рекао је предсједник СДСМ-а Бранко Црвенковски. 

Црвенковски, који је бивши македонски премијер и предсједник, рекао је на конференцији за новинаре да ће неке активности претходно бити најављене, а неке не "из разумљивих разлога". 

- Почињемо од вечерас са получасовним блокадама кључних саобраћајница у свим градовима Македоније. Ове активности ће трајати до петка увече, а у суботу ћемо организовати протест испред сједишта владајућег ВМРО-ДПМНЕ у Скопљу - прецизирао је Црвенковски. 

Он је додао да је то логична локација, имајући у виду да је ова партија "узурпирала државу и претворила је у партијско-полицијску државу". 

Црвенковски је рекао да неће учествовати на локалним изборима у марту, као и на пријевременим парламентарним, ако их буде, све док не добију гаранције да ће избори бити фер и демократски. 
На новинарско питање да ли очекује да буде ухапшен, пошто га је премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ оптужио за покушај државног удара, Црвенковски је одговорио - "Нека изволе, знају гдје живим, нека хапсе". 

Он је додао да је пуч, у ствари, извршила власт и то на Устав, законе и Пословник Собрања.

- Главни циљ свега што ћемо радити у наредном периоду јесте враћање уставног поретка и демократије у Македонији - нагласио је Црвенковски. 

Реаговање опозиционих странака у Собрању Македоније услиједило је након што су на јучерашњој сједници буџет за 2013. годину усвојили ВМРО-ДПМНЕ и њихов коалициони партнер из албанског блока – Демократска унија за интеграцију /ДУИ/.

Буџет је усвојен након што су из скупштинске сале удаљени представници опозиције. 

Премијер Никола Груевски рекао је да Црвенковски нема подршку јавности за најављени сценарио.

- Он живи у неком другом свијету. Мислим да је у потпуности изгубио осјећај за реалност - додао је Груевски. 

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов огласио се саопштењем у коме наводи да је "са огромним узнемирењем пратио јучерашње догађаје испред парламента". 

Он сматра да нико у земљи не треба да манипулацијама дијели грађане. 
Иванов је осудио то што су новинари удаљени из скупштинске сале прије гласанја о буџету, те апеловао на све политичке субјекте да допринесу евроатлантским итеграцијама земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана