Кривична пријава против Јосипе Лисац због “скрнављења” химне?

Агенције
Кривична пријава против Јосипе Лисац због “скрнављења” химне?

Због интонирања хрватске химне “на омаловажавајући начин” на адресу Кривичног одјела Општинског државног тужилаштва у Загребу послата кривична пријава против Јосипе Лисац.

Након што је Јосипа Лисац у свом специфичном стилу на инаугурацији петог хрватског предсједника Зорана Милановића отпјевала “Лијепу нашу”, чију су интерпретацију поздравили из највишег државног врха, укључујући премијера Андреја Пленковића и предсједника Сабора Гордана Јандроковића, десни кругови у Хрватској не престају с критикама.

Тако је њену интерпретацију химне колумниста Тихомир Дујмовић упоредио с пјевањем некога коме зубар узима отисак за протезу, а засад је најдаље отишао Бошко Жупановић, власник портала liburnija.com из Опатије.

Хрватски portalnovosti.com пише да је због интонирања химне “на омаловажавајући начин” на адресу Кривичног одјела Општинског државног тужилаштва у Загребу Жупановић послао кривичну пријаву против Јосипе Лисац због кривичног дјела из чланка 349. Казненог закона, односно повреде угледа Републике Хрватске.

У образложењу своје бизарне пријаве Жупановић наводи да је Јосипа Лисац користила изругљиве артикулације и тоналитете који, упркос њеном осебујном музичком опусу и изразу, нису друштвено прихватљиви. Сматра да је као особа којој је хрватски језик материњи, морала знати да се такав облик интонирања у хрватском језику и култури увијек користи кроз облике јавног изругивања или омаловажавајућег имитирања нечије изјаве, рецитата или музичког, односно, композиторског израза.

Портал даље преноси да Жупановић сматра да ниједан грађанин, без обзира да ли је музички умјетник или неко други, нема право тоналитетно, вокално, гестикуларно и манифестативно умањивати тежину, озбиљност и значај интонације националне химне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана