Криминална група из Београда планирала још убистава на црногорском приморју

Vijesti.me
Криминална група из Београда планирала још убистава на црногорском приморју

Подгорица - Хапшењем Милоша Делибашића (29) званог Делија црногорска и српска полиција спријечиле су још неке ликвидације, које је јака криминална група из Београда планирала да овог љета изведе на нашем приморју, пиши подгоричке Вијести.

Нови злочини, како вјерује врх двију полиција, требало је да буду спроведени у дјело управо на дан хапшења Делибашића, који је 16. јула  поподне код хотела "Авала" ухваћен са пиштољем у пешкиру.

Делибашић и још четири члана такозване групе Бранислава Ђекића, ухапшени су у синхронизованој акцији двије полиције због сумње да су планирали, а потом и усмртили Панчевца Милоша Видаковића (29), који је 2. јула убијен док се проводио у једном од шанкова испод бедема Старог града.

"Вијести" сазнају да је српска полиција ухапсила директне извшиоце Видаковићевог убиства Београђане - Славишу Новаковића и Милоша Војиновића, а вјерује се да је Делибашић био задужен за њихову логистику.

Осим њих тројице ухапшена су још два члана "Ђекићеве групе", која је у полицијским евиденцијама у Србији позната по разбојничким акцијама, али и по веома добром хијерархијском уређењу и логистици...

Делија набавио стан, скутер, пиштољ...

Ухапшеног Милоша Делибашића полиција сумњичи да је био кључна фигура у криминалној банди, чије је задужење било да изнајми стан, набави скутер, оружје...

Осим тих логистичких задужења вјерује се да је Делибашић учествовао и током пратње убијеног Панчевца, али и око "типовања" погодног мјеста за егзекуцију.

"Вијестима" је у врху Управе полиције речено да су припремили обимну документацију са свим доказима, те да су се оперативни подаци из Београда поклопили са свим што је наша полиција прикупила током истраге у Будви.

 "Још прве ноћи стигли су добри оперативни подаци из Београда, а касније смо то поткријепили и другим материјалним доказима. Реконструисали смо кретање и контакте ухапшеног Делибашића дан пред убиство Видаковића, па све до када је ухапшен у Будви. Лоцирали смо и стан у којем је боравио са осталим члановима групе, који су ухапшени у Београду", саопштено је "Вијестима" у врху УП.

Полиција је током истраге утврдила да је управо Делибашић у ужем центру Будве изнајмио стан, а његово кретање је било "на оку" полиције већ два дана након ликвидације Видаковића.

Инспектори су у стопу пратили Делибашића, али и пратили његове телефонске контакте и сусрете током 15-дневног боравка у Будви.

"Ухапшен је док се спремао за нове злочине", тврде у УП.

Камере снимиле убице на мотору

Током истраге ове двије полиције утврђено је да је осумњичени Делибашић у Црној Гори купио плави скутер, који су убице користиле током ухођења, убиства, али и бјекства.

Неколико камера у насељу Госпоштина, о чему су "Вијести" већ писале, снимиле су двојицу чланова банде из Београда како мотором крстаре градом, прате и "типују" убијеног Видаковића.

Посљедњи снимак забиљежен је 15-ак минута прије ликвидације, гдје је камера на једној приватној кући, "упецала" убице на скутеру како са бијелим шеширом долазе до на врх степеница изнад хотела "Авала".

На снимку се види да је убици требало десетак минута да се степеницама спусти до отвореног шанка, обиђе га три пута, а потом на "миг" Делибашића који је сједио у близини приђе с леђа Видаковићу и испали смртоносне хице. Дрски убица се вратио истим путем, а потом побјегао са помагачем у њихов "штек".

Осумњичени чланови банде из Београда имају вишегодишње робије због пљачки, које су на организован начин, извели током 2008. године.

Нова хапшења на помолу

Више саговорника "Вијести" из српске и црногорске полиције саопштили су да се обимна истрага у овом предмету наставља и најавили нова хапшења.

 "Још увијек не саопштавамо имена ухапшених, али ни детаље из истраге јер је акција још у току. Званична саопштења у овом тренутку би нам пореметила неке планове. У сваком случају, сарадња полиција Србије и Црне Горе се наставља. Овим хапшењима, како се претпоставља, биће расвијетљено не само убиство Видаковића, него и још неколико ликвидација како у Србији тако и у Црној Гори", речено је "Вијестима" у врху МУП-а Србије.

Они нијесу жељели да саопште које су ликвидације биле планиране, али ни за која убиства су прикупљени докази.

"Још увијек нијесу сви ухапшени, званични подаци би само пореметили рад. Кад буде вријеме да се каже, које су ликвидације биле у питању, ми ћемо са свим детаљима изаћи са саопштењима", речено је из српске полиције.

Делибашић тврди да је био само туриста

Истражни судија Основног суда у Котору Шпиро Павићевић, након једночасовног саслушања, одредио је притвор Делибашићу, који је ухапшен у Будви у оквиру истраге убиства Панчевца Милоша Видаковића (28).

Судија Павићевић казао је да се Делибашићу на терет ставља кривично дјело "недозвољено држање оружја", те да је притвор одређен због опасности од бјекства. Делибашић је доведен у которски суд у 14.30 часова, гдје је саслушаван у присуству свог браниоца будванског адвоката Драшка Дапчевића и которског тужиоца Бориса Савића.

Делибашић је након што су га полицајци са лисицама на рукама извели из полицијског комбија, мајицом прекрио главу и пролазећи до улаза у зграду суда, поред новинара и сниматеља, подигао средњи прст на руци.

Адвокат Делибашића није није желио да даје изјаве новинарима, уз образложење да је истрага у току. "Вијести" сазнају да је Делибашић одговарао на питања гдје је тврдио да није учествовао у убиству, већ да је у Будву дошао на љетовање са невјенчаном супругом...

"Вијестима" је у УП саопштено да његов боравак у Будви је "био све, само не туристички". "Блиц" пише да је Делибашић био сестрић убијеног Бранислава Шарановића.

У штек стану у Будви нашли панцир и телефоне

Црногорска полиција након хапшења Милоша Делибашића пронашла је стан, који је он изнајмио три дана прије убиства Панчевца. Вјерује се да су стан у Будви осумњичени чланови групе користили као "штек" за боравак и скривање...

"У том неком штек - стану у Будви пронађена су два панцира, неколико ајпедова, мобилни телефони, СИМ картице. Стан је претресен по налогу тужиоца", речено је "Вијестима" у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана