Криминалци красе изборне листе на Косову и Метохији

Агенције
Криминалци красе изборне листе на Косову и Метохији

Приштина - Политичке странке на Косову и Метохији, пријављене за ванредне изборе 6. октобра, не придржавају се начела да на листама немају посланичке кандидате против којих је покренут или се води кривични поступак.

Приштински медији наводе да се на страначким листама кандидата, предатим Централној изборној комисији (ЦИК), налазе људи који су имали проблема са законом. Коалиција Алијансе за будућност Косова (ААК) и Социјалдемократске партије (ПСД) има на листи Паљ Љекаја, Шкумбина Демаљиаја и Ганија Дрешаја, који су оптужени по различитим оптужбама.

Демократска партија Косова (ДПК) нема на листи кандидате против којих је подигнута оптужница за корупцију, али има особе које су осуђене за ратне злочине.

Демократски савез Косова (ДСК) првобитно је имао на листи особу осуђену за корупцију, али је предсједник странке Иса Мустафа рекао да ће они који имају проблема са законом бити уклоњени са листе. Покрет “Самоопредељење” на листи кандидата има Јетмира Вренезија, тренутно под истрагом због злоупотребе овлашћења.

Што се тиче коалиције Социјалдемократске иницијативе (НИСМА) и Алијансе за ново Косово, на њиховој листи је Ендрита Шаља, осуђен за неовлашћено посједовање оружја.

У постојећем косовском Закону о кривичном поступку прецизира се да се свака особа оптужена за кривично дјело сматра невином док се не докаже супротно.

Централна изборна комисија (ЦИК) обавиће 17. септембра жријеб како би био утврђен редослијед политичких субјеката на гласачком листићу за ванредне изборе на Косову и Метохији, који су расписани за 6. октобар,  изјавио је портпарол ЦИК-а Валмир Елези.

Крајњи рок за подношење листа кандидата био је 6. септембар. Изборна кампања званично почиње 25. септембра. За предстојеће изборе на Косову пријавило се 25 политичких субјеката.

 

Медвеђа

СНС је на ванредним локалним изборима у Медвеђи освојио 64,79 одсто гласова, односно 18 од 25 мандата, изјавио је предсједник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић.

Он је рекао да је излазност у Медвеђи била рекордна, чак 67,72 одсто гласова. Према његовим ријечима, ПУПС Милана Кркобабића освојио је 5,69 одсто гласова и један мандат, СРС два мандата, Српска десница 6,22 одсто гласова, односно један мандат.

- Од две албанске листе, Партија за демократско деловање - Фљорим Сахити освојила је један мандат, док је листа “Сви за Медвеђу - Мухарем Саљиху” освојила два - рекао је Глишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана