Криминал финансирао одбрану Љимаја

Агенције
Криминал финансирао одбрану Љимаја

Приштина - Специјално тужилаштво Косова сумња да је дио новца потрошеног на одбрану Фатмира Љимаја, који износи два милиона евра, криминалног поријекла, преносе агенције.

Милион евра коштала је одбрана за суђење пред Хашким трибуналом, а још милион у Приштини за случај ратних злочина у кампу ОВК у селу Клечка.

Први милион потиче из фонда "Љимај", а за други дио се сумња да има криминално поријекло.

На основу тога Специјално тужилаштво је подигло оптужницу за прање новца против Љимаја и двојице његове браће Демира и Фљоримија, за шта би могли да добију до десет година затвора и казну у износу који је три пута већи од износа за који се сумња да потиче од криминала.

Њемачки тужилац Специјалног тужилаштва Косова Јоханес Пикер сумња да је новац којим је плаћен адвокат Карим Кан "прљав". Он је у тужби рекао да је Демир Љимај у новембру 2011. продао непријављено имање Арбону Дескуу из Клине за 500.000 евра.

- Децембра 2011. Демир Љимај је пребацио 316.900 евра, а 24. јануара још 120.000 евра у Холандију на рачун адвоката Фатмира Љимаја, Карима Кана - наводи се у дневнику.

Кан је бранио Љимаја у Хагу и на Косову у процесима за ратне злочине. У првом случају Љимај је проглашен невиним за ратне злочине у Лапушнику, док се очекује да му за злочине у Клечки буде суђено у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана