Крили да је прворођено дијете у 2020. ромско

Агенције
Крили да је прворођено дијете у 2020. ромско

ЗАГРЕБ - Након што је у јавност доспјело да је жупанијска болница у Чаковцу у Хрватској прикрила чињеницу да је ромско дијете прворођено у овој години, стигло је извињење директора болнице који тврди да је у питању ненамјерна грешка.

Директор болнице у Чаковцу Томислав Новиншчак изјавио је да се догодила “комуникацијска грешка”, због које су из болнице жупанији дали погрешну информацију о томе која је беба прва рођена у 2020. години.

- Јако ми је жао, као директору, да се догодила таква грешка. Болница и здравствени систем јако су велики и за све могу преузети одговорност, али не могу пристати на то да се врши било каква дискриминација. Бринемо за све наше становнике свакодневно и јако ми је жао због тога што се догодило. Мислим да је људски да се ради и да се догађају грешке, али и да се извини, као што смо учинили - рекао је за хрватске медијске куће Новиншчак.

Још је напоменуо да је разговарао са мајком, којој је то шесто дијете, и да је она рекла да разумије да се такве ствари догађају. Родитељи су прихватили извињење.

Саборски посланик ромске националне мањине у Хрватској Вељко Кајтази објавио је да је жупанијска болница у Чаковцу, заједно с представницима Међумурске жупаније, прикрила чињенице и обманула јавност о прворођеном дјетету ове године у тој жупанији.

Он је први устврдио да су игнорисали ромско дијете које је прво рођено, као и да су у медијима и на службеној “Фејсбук” страници жупана објавили фотографије жупана, родитеља и дјетета рођеног касније истог дана.
 

 

Непријатно изненађење

Вељко Кајтази је изјавио да је непријатно изненађен ситуацијом у Чаковцу.

- Питамо се зашто је прикривена информација о прворођеном ромском детету и зашто је ова породица прескочена у традиционалним медијским објавама о прворођеној дјеци? Бојите ли се ксенофобичних реакција особа којима не би пријала информација о прворођеном ромском детету? Има ли у оваквим и сличним ситуацијама елемената дискриминације, кршења људских права? - објавио је Кајтази на “Фејсбуку”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана