Краус: Негирање Холокауста у Хрватској је без санкција, свједочимо културоциду Копирај

Танјуг
Краус: Негирање Холокауста у Хрватској је без санкција, свједочимо културоциду Копирај

ЗАГРЕБ - Негирање Холокауста остаје без санкција па јеврејска заједница свjедочи културоциду, поручио је предсjедник Јеврејске општине Загреб и координатор Јеврејских општина Хрватске Огњен Краус на комеморацији поводом Дана сећања на жртве Холокауста на загребачком гробљу Мирогој.

"Други пут мирно проматрате како нестајемо", рекао је Краус јуче у делу свог говора о стању Јевреја у Хрватској и истакао да годишњицу Холокауста обележава све мањи број људи и да је у Хрватској на делу уништавање њихових трагова ексхумирањем јеврејских гробница и гробаља, што омогућава закон након што власници десет година не плаћају гробно мjесто.

Краус је рекао да је у последње вријеме само на гробљу Мирогој ексхумирано више од три и по хиљаде земних остатака, након чега се мењају обиљежја на гробницама и оне губе ранији идентитет.

"Свједочимо културоциду и чека се да нестанемо", упозорио је Краус. Подсјетио је да је од нацизма, фашизма и усташтва страдало шест милиона Јевреја, међу којима и милион и по дјеце.

На подручју Независне Државе Хрватске побијено је 35,000 Јевреја, односно њих 80 посто. Прогони у НДХ почели су пет дана након проглашења, а било је основано више од 50 логора о чему се, казао је Краус, не жели јавно говорити. У општој јавности, али и у образовном систему по његовим ријечима присутно је негирање Холокауста, што не само да остаје без санкција већ се такве особе бирају на највише функције, чак и на положај декана.

Нагласио је да Јевреји не одустају од захтјева за кажњавање негирања злочина и поздравио строже измјене Закона о прекршајима које за истицање симбола који подстичу на мржњу превдиђају казне од 700 до 4000 евра, пренела је Хина.

Подсјетио је на потписивање споразума Хрватског фудбалског савеза о укључивању у борбу против дискриминације, расизма и антисемитизма и изразио наду да ће тај споразум дјеловати и да ће, у случају да публика настави с његовим кршењем, ХФС прекинути утакмицу.

На Мирогоју су јуче запаљење свјеће и положени вијенци током комеморативне свечаности за Дан сјећања на жртве Холокауста, пред скулптуром Мојсија. Поред представника јеврејске заједнице вјенце су положили предсједник Хрватске Зоран Милановић, потпредсједник сабора Жељко Реинер и министар правосуђа и управе Иван Маленица, као и четверочлана делегација Града Загреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана