Краус: Негирање Холокауста остаје без санкција y Хрватској

Срна
Foto: Тпортал.хр

ЗАГРЕБ - Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус упозорио је да у Хрватској негирање Холокауста остаје без санкција те да јеврејска заједница свједок културоцида.

Други пут мирно посматрате како нестајемо”, рекао је Краус, који је координатор Јеврејских општина Хрватске, на комеморацији за жртве Холокауста одржаном на загребачком гробљу Мирогој.

Говорећи о стању Јевреја у Хрватској он каже да је културоцид и то што обиљежавању присуствује све мањи број људи, али и уништавање трагова ексхумирањем жидовских гробница и гробаља, што омогућавају закони након што власници десет година не плаћају гробно мјесто.

Према Краусу, у посљедње вријеме на Мирогоју је ексхумирано више од 3.500 земних остатака, након чега се мијењају обиљежја на гробницама и оне губе ранији идентитет. “Свједочимо смо културоцида и чека се да нестанемо”, упозорио је Краус.

У јавности, али и у образовном систему, према његовим ријечима присутно је негирање Холокауста, што не само да остаје без санкција већ такве особе бирају на највише функције, чак и на положај декана.

Према његовим ријечима, Јевреји не одустају од захтјева за кажњавање негирања злочина и поздравио строже измјене Закона о прекршајима које за истицање симбола који потичу на мржњу превиђају казне од 700 до 4.000 евра.

Он је подсјетио на потписивање споразума Хрватског фудбалског савеза о укључивању у борбу против дискриминације, расизма и антисемитизма те изразио наду да ће тај споразум ђеловати и да ће, у случају да публика настави с његовим кршењем, савез прекинути утакмицу.

Он је подсјетио да је од нацизма, фашизма и усташтва страдало шест милиона Јевреја, међу којима и 1,5 милиона ђеце. На подручју Независне Државе Хрватске побијено је 35.000 Јевреја, односно 80 одсто њих.

Прогони у НДХ почели су пет дана након проглашења, а било је оснивано више од 50 логора о чему се, рекао је Краус, не жели јавно говорити.

Током комеморативне свечаности за Јом Хашоа, односно Дан сјећања на жртве Холокауста, пред скулптуром Мојсија на гробљу Мирогој у организацији Јеврејске општине Загреб запаљене су свијеће те положени вијенци, преноси Хина.

Осим представника јеврејских заједница вијенце су положили предсједник Хрватске Зоран Милановић, потпредсједник Сабора Жељко Рајнер и министар правосуђа и управе Иван Маленица, као и четворочлана делегација Града Загреба.

Вијенце су положили представници амбасада у Хрватској, националних мањина и други. Потом је главни рабин у Хрватској и врховни рабин Црне Горе Луциан Моше Прелевић одржао молитву за жртве Холокауста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана