Козаци под истрагом у Црној Гори

Агенције
Козаци под истрагом у Црној Гори

Подгорица - У оквиру истраге организовања терористичких напада у Црној Гори црногорско правосуђе провјерава дјеловање "Балканске козачке војске".

Црногорско правосуђе покренуло је истрагу о дјеловању "Балканске козачке војске", формиране почетком септембра у Котору, која броји око 50 чланова, због провјере њихове могуће повезаности са особама које се доводе у везу са осујећеним терористичким нападима у Црној Гори.

На интернет страници "Централне козачке војске" стоји информација да је делегација "Балканске козачке војске" боравила у Москви од 11. до 16. октобра, те да су били гости недавно смијењеног директора руског Института за стратешка истраживања Леонида Решетњикова. Главни атаман за Србију, Црну Гору и РС Војислав Видаковић категорично је одбацио било какву повезаност са осумњиченима за планирање терористичких акција у Црној Гори.

Истовремено, подгорички медији су пренијели, позивајући се на извор близак истрази, да је бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић одлучио да сарађује са тужилаштвом.

То је, међутим, демантовао Дикићев адвокат Милан Петровић, који тврди да никаквог договора о признању кривице није било. Медији су пренијели да ће наредних дана Дикић ставити потпис на признање кривице, чиме ће потврдити да је са Александром Синђелићем организатор криминалне групе која је требало да почини више терористичких напада у изборној ноћи у Црној Гори.

Дикић је, притиснут теретом бројних доказа, прошле седмице тражио да разговара са тужиоцем и саопштио му све што зна, те потврдио детаље из истраге. У првобитним исказима Дикић је категорично негирао кривицу, као да је био увјерен да ће се тешко доћи до доказа, јер многи из шире екипе нису знали детаље акције. Међутим, захваљујући сарадњи црногорских истражитеља са колегама из Србије на свјетло дана су испливали нови материјални докази.

Обрт у Дикићевом исказу догодио се након доласка његовог "саборца" Александра Синђелића у Црну Гору. Синђелић се, за разлику од Дикића, раније одлучио да сарађује са тужилаштвом и предочио им везе са руским националистима.

Котор

"Балканска козачка војска" формирана је 11. септембра у Котору, а за козачког пуковника и атамана Црне Горе изабран је Слободан Пејовић. Овај догађај изазвао је велику пажњу јавности у цијелом региону, а главно питање било је што је разлог за формирање козачке војске у Црној Гори мјесец пред парламентарне изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана