Ковачевић: Водени талас биће нижи од предвиђеног

СРНА
Ковачевић: Водени талас биће нижи од предвиђеног

ЗАГРЕБ - Водени талас на Дунаву у Хрватској очекује се наредне среде и биће нешто нижи од предвиђања, али су упркос томе обављене све потребне предрадње и ситуација је под контролом, рекли су данас у Осијеку представници "Хрватских вода" и Штаба Цивилне заштите.

Директор осијечког водно-привредног одјељења Хрватских вода Жељко Ковачевић рекао је да су се припремали за водени талас на нивоу из 2013. године, али да ће овај, по свему судећи, бити око 40 центиметара нижи.

Он је истакао да је овогодишњи водени талас ипак један од историјски већих, па су у сарадњи са жупанијским и општинским штабовима Цивилне заштите спроведене све потребне припреме у одбрани од поплава.

Ковачевић је рекао да надлежне службе на небрањеном подручју уз Дунав код Аљмаша настоје да минимализују штету, а "Хрватске воде" обезбиједиле су довољне количине врећа и пијеска да би што више помогле људима.

"Овдје очекујемо ниже водостаје него 2013 године, односно очекујемо водостај Дунава од 770 до 780 центиметара, а сада је тренутно 434 центиметра. Аљмаш није угрожен, јер се налази на вишем подручју, али овдје су на небрањеном дијелу људи годинама градили викендице, па ћемо покушати да им помогнемо, како би им ублажили штету", рекао је Ковачевић.

Он је навео да је ријека Драва на свим узводним профилима у стагнацији или опадању, а једина тенденција раста је у Осијеку због раста водостаја Дунава, преносе хрватски медији.

"Спремни смо на свим пунктовима, у сарадњи са Цивилном заштитим. У приправности је и 300 припадника Хрватске војске, који ће од поњедељка бити на располагању, ако то буде било потребно", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је ово озбиљан водени талас, али да је све под контролом. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана