Которанин оптужен да је дио криминалне групе: Шверцовали 6,5 тона кокаина из Јужне Америке

Г.С.
Которанин оптужен да је дио криминалне групе: Шверцовали 6,5 тона кокаина из Јужне Америке

Након седам месеци откад је расписана потрага за њим, Которанин Илија Андрић саслушан је крајем априла због оптужби за учествовање у прекоокеанском шверцу око 6,5 тона кокаина.

Након саслушања, веће Вишег суда у Подгорици, којим је предсједавао судија Зоран Радовић, пустило га је да се брани са слободе, одбацујући тако предлог СДТ-а да се оптуженом одреди притвор. Умјесто притвора, суд је одлучио да Андрићу изрекне мјеру обавезног јављања у ЦБ Херцег Нови, будући да му је пребивалиште пријављено у том граду. Такође, од њега је одузет и пасош. Андрић је упозорен и да ће му, уколико се не буде јављао полицији сваког 15. у месецу, бити одређен притвор.

Андрићев бранилац, адвокат Срђан Љешковић, у изјави за “Дан” потврдио је да је његов брањеник дао изјаву након чега је судско вијеће оценило да нема основа да му се одреди притвор.

– Чим смо сазнали да се трага за мојим клијентом, обавестили смо СДТ о датуму његовог искрцавања с брода. Одмах по искрцавању, јавио се Специјалном полицијском одељењу које га је спровело на саслушање. Утврђено је да није био у бјекству већ да је био на броду, те да нема основа за одређивање притвора – казао је Љешковић.

Нагласио је и да је Которанин негирао кривицу тврдећи да не познаје никога од оптужених. Према наводима оптужнице, Андрић је прихватио да као члан криминалне групе на подручју Европе плови бродом као члан посаде и да с осталим припадницима криминалне организације приликом упловљавања и испловљавања из лука ствара “позитивну историју брода”.

Италијан организатор групе

Акција у којој се Андрић нашао на списку оптужених изведена је у септембру прошле године под кодним називом “Филаделфија 1”. Оптужена је наводна криминална група од 27 чланова због шверца дроге из Јужне Америке у Европу. Организатор групе, према сумњама СДТ-а, је држављанин Италије Лућијано Кампореси (48). Као припадници криминалне групе означени су Подгоричани Филип Радуловић (36), Славко Милић (43), Марија Радуловић (35), Которани Деан Голубовић (63), Небојша Пејовић (56), Бошко Вујовић (51), Јован Ерцеговић (28), Даниловграђанин Никола Гргуровић (48) и Радислав Војичић (40) из Никшића. На оптужници су и окривљени Италијан Стефан Анготи (46), српски држављани Стефан Мартиновић (46), Александар Димитријевић (47) чије је претходно име Саша Јеремић, Илија Андрић (32) из Херцег Новог, Подгоричанин Јован Влаховић (27) и Баранин Музафер Лукач (59) за којима је Виши суд у Подгорици крајем јула прошле године наложио расписивање потјерница.

Поред њих, на оптужници су и Жељко Драгишић (49), Андрија Мугоша (33), Драгољуб Живковић (70), Михаило Ђорђевић (61), Васко Радоњић (53), Трипо Бискуповић (40), Никола Маркић (32), Видоје Латковић (45), Никола Мартиновић (44), Зоран Гојковић (44) и Драган Машановић (48) који се налазе на издржавању вишегодишњих затворских казни на Аруби пошто су их тамошње власти ухапсиле у фебруару 2020. године на броду “Аресса” којим су, како се наводи, покушали да прокријумчаре 5,1 тону кокаина у Европу.

Поморске руте

Окривљени се терете да су у оквиру криминалне организације учествовали у кријумчарењу већих количина кокаина, поморским путем од Атлантика према Европи.

– Активности надлежних органа Црне Горе и њихових међународних партнера резултирале су откривањем и запленом 592,9 килограма кокаина на броду “Yемеyа”, крајем маја 2019. године, у луци Хорта, у Португалу, 411 килограма кокаина, на броду “Надудама”, у територијалним водама Обале Слоноваче и 5.108,26 килограма кокаина на броду “Аресса”, током фебруара 2020. године, на Аруби – навели су раније из Специјалног тужилаштва, преноси Блиц.

Криминална организација дјеловала три године

Према наводима оптужнице, криминална организација коју је формирао Кампореси деловала је од 2017. до 2020. године у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Бразилу, Уједињеним Арапским Емиратима и Краљевини Шпанији, те на територији Карипских острва, Португала, Азорских острва на Атлантику и у територијалним водама Обале Слоноваче. Кампореси се терети да је као организатор сачинио криминални план кријумчарења већих количина кокаина у више наврата поморским путем од Атлантика према Европи, преноси Српска инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана