Которанин међу најтраженијим бјегунцима у Европи

Агенције
Которанин међу најтраженијим бјегунцима у Европи

Подгорица - Которанин Жељко Бојанић (49), који је годинама омогућавао долазак највећих свјетских крузера у Црну Гору, један је од најтраженијих бјегунаца у Европи.

Прије бјекства Бојанић се бавио и угоститељством у свом родном граду. Европска полиција га потражује због умијешаности у међународни шверц кокаина.

Словенија је расписала потјерницу за Бојанићем након што су прикупили податке да је, од септембра 2014. до јуна 2015. године, учествовао у растурању кокаина из Јужне Америке у Европу. Уз Бојанића на сајту "еумостњантед.еу" Европске полицијске канцеларије - Европол су објављене потјернице још за четрдесетак бјегунаца.

Први на листи најтраженијих био је Салах Абдеслам, који је тражен због терористичких напада у Паризу 13. новембра прошле године. Салах је ухапшен прије неколико дана.

Према подацима Центра за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ), Бојанић је власник фирме "Балун", која је од 2006. године овлашћени МСЦ агент.

У Централном регистру привредних субјеката може се видјети да је ту компанију Бојанић основао 11. јула 2002. године. У априлу 2007. године као суоснивач уписан је и Бојанићев пријатељ Драган Дудић Фриц, који је убијен у мају 2010. године у кафићу "Мока" у которском Старом граду.

Фриц је био близак пријатељ и сарадник осуђеног нарко-боса Дарка Шарића. У њега је пуцао Иван Врачар из Никшића. Тада је рањен и Бојанић.

Посредством фирме "Балун" у новембру 2012. године у Котор је дошао и мегакрузер "МСЦ Дивина" вриједан 550 милиона долара - највећи брод који је до тада упловио у Црну Гору.

Тај мегакрузер допловио је са око 3,5 хиљада путника.

Први брод "МСЦ Опера" упловио је 2006. године. Према извјештајима шведских медија у децембру 2011. године са бродом "МСЦ Опера" у ту земљу пристигао је кокаин вриједан око 21 милион долара. Шведски медији су црногорске нарко-кланове повезивали са тим кокаином.

Фирме

Жељко Бојанић на своје име посједује стамбено-пословну зграду у Старом граду у Котору и ливаду од хиљаду квадрата у Доброти. Према подацима управе за некретнине, та имовина је стечена такође куповином.

Према ЦРПС подацима, он је власник и которске фирме "Цалисто". Ту фирму је 2002. године основао са Смиљаном Самарџићем, кумом Драгана Дудића Фрица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана