Кордунаш Миле Ромчевић не заборавља родну груду: Прикупља паре за обнову цркве у Отишићу

Срна
Кордунаш Миле Ромчевић не заборавља родну груду: Прикупља паре за обнову цркве у Отишићу

ВРЛИКА - Миле Ромчевић (28) са Кордуна, који је преживио гранатирање избјегличке колоне у Жировцу на Банији, није заборавио завичај, већ се укључио у обнову храма Светог архангела Михаила из 1784. године у српском селу Отишић у Далмацији. Иако живи у Србији бори се за родну груду.

- Циљ је да не заборавимо ко смо и одакле смо. Желимо да оживимо све што је заборављено, а не би смјело бити, рекао је Ромчевић, који је покренуо хуманитарну акцију у којој се куповином мајица са натписом “Отишић” учествује у обнови храма и парохијског дома у том селу.

Истакао да је велико интересовање за мајице са натписом “Отишић” и да се јављају људи из цијелог свијета, што говори колика је жеља да се обнови храм Светог архангела Михаила у том селу.

Ромчевић је напоменуо да је до сада учествовао у бројним хуманитарним акцијама од којих је једна и обнова храма у Петрињи, а бави се и народним стваралаштвом, писањем родољубивих пјесама и чувањем традиције. Испричао је и да је преживио гранатирање избјегличке колоне у Жировцу на Банији, тако што га је мајка сакрила и умотала у коприве.

- У тренутку налета авиона мајка ме је замотала у коприве да ме не виде и не пуцају по мени. Захваљујући томе мајка је за мене највећи јунак - рекао је Ромчевић.

Отишић је смјештен између Врлике и Сиња, подно планине Свилаје на југоистоку и акумулационог језера Перуча на сјевероистоку. Заузимајући простор површине од 51 квадратног километра, са 13 заселака и 1.200 становника прије рата, било је највеће село сињске општине. Његовим ободом протеже се магистрални пут Книн - Врлика - Сињ - Сплит.

Село је некада имало цркву, гробље, капелу у гробљу, школу, неколико продавница (задруга) и гостионицу. Данас у овом српском селу живи свега неколико десетина житеља.

Епархија далматинска Српске православне цркве и парохија Врличка позивала је све људе добре воље да помогну започету обнову храма Светог архангела Михаила у српском селу Отишић у Далмацији.

Сви они који могу и желе да помогну обнову парохијског дома и наставак радова на овом храму, могу да уплате средства на девизни рачун са назнаком “за обнову храма и парохијског дома у Отишићу”.

Власник рачуна је СПЦ у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, а SWIFT: ESBCHR22.

Литургија у Петрињи

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац у суботу ће у Петрињи, у цркви Светог Спиридона Чудотворца присуствовати литургији, првој након 30 година. Овај православни храм је више пута уништаван током 20. вијека,  а посљедњи пут 1991. године. То је централно мјесто молитве православних вјерника петрињског краја.

Црква је обновљена захваљујући донацијама Покрајинске владе Војводине, као и вјерника и то упркос земљотресу и свим другим невољама које су задесиле становнике Баније у 2020/2021. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана