Кордон полиције између два бадњака на Цетињу; на 100 метара наложени

Агенције
Кордон полиције између два бадњака на Цетињу; на 100 метара наложени

Цетиње - На Цетињу су и ове године, уз појачане безбjедносне мjере, налагани бадњаци Митрополије црногорско-приморске и неканонске Црногорске православне цркве.

Представници Митрополије су бадњак налагали испред Цетињског манастира у присуству великог броја грађана и верника, међу којима су били амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић и бизнисмен Миодраг Дака Давидовић.

Јаке полицијске снаге постављене су између двије групе вјерника.

Церемоније налагања бадњака протекле су мирно, уз појачано присуство полиције и у атмосфери тензија подигнутој доношењем Закона о слободи вјероисповијести.

Митрополијиа црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) и Црногорска православна црква (ЦПЦ) одвојено су у 15 сати, на удаљености од стотинак метара, наложиле бадњаке.

Испред Цетињског манастира, гдје је бадњак палила СПЦ, било је присутно 800 људи, док је испред Двора краља Николе било 600 присталица ЦПЦ, речено је Бети у полицији.

“Нека закон буде темељ правих вјерских слобода, правде и истине за се вјернике и све грађане Црне Горе. Нека буде црногорски огањ и светиња у којој ће сви наћи задовољење елементарних људских права на достојанствен и цивиллизован начин”, рекао је Михајло.

Међу окупљенима испред двора били су присутни предсједник црногорске Скупштине Иван Брајовић и градоначелник Подгорице Иван Вуковић, а певале су се националне пјесме и вијориле се црногорске заставе; наступио је и фолклорни ансамбл у црногорској ношњи.

Испред Цетињског манастира окупљеним присталицама СПЦ на позив митрополита Амфилохија обратио се владика Методије, кога је према тврдњама митрополије СПЦ црногорска полиција претукла у ноћи између 27. и 28. децембра, након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

“Он је дошао из болнице, са ВМА, био је десетак дана тамо, добио је мало батина заједно с другима на Ђурђевића Тари. Он је епископ диоклијски, и то показује да ова црква постоји од времена цара Константина, а не од јуче”, истакао је митрополит.

Епископ Методије је, честитајући окупљенима Бадњи дан, рекао да је “народ можда једини у овом тренутку на цијелом свијету који је препознао, и чак несвијесно, изашао на улице за своју егзистенцију, не само биолошку и физичку, већ и духовну, да зна шта је смисао живота”.

“Проговорили су наши преци, окупили су нас ћивот Светог Василија и Светога Петра Цетињског, извели су тај дивни народ на улице, десетинама хиљада. Због тога сам радостан, јер сам видио највеће чудо у свом животу које се десило у нашој земљи; можда у овом тренутку једино у цијеломе свијету. То је оно што треба да очувамо и одржимо да би се Христос родио у срцима нашим”, поручио је он.

Испред Цетињског манастира уз присталице СПЦ били су амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, челници опозиционог Демократског фронта и демократа. Тај скуп протекао је без државних и страначких обиљежја. Вечерас у 18 часова митрополит Амфилохије испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици присуствује налагању бадњака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана