Корчула и Пељешац: Битка са ватреном стихијом

Агенције
Корчула и Пељешац: Битка са ватреном стихијом

Два пожара на Пељешцу и један на Корчули гаси 300 ватрогасаца уз помоћ војске и ваздухопловних снага. Пожари нису локализовани, а проблем ствара вјетар који мијења смјер.

Острво Корчула и полуострво Пељешац и даље су у пламену. На стотине ватрогасаца уз помоћ војске цијелу ноћ на сриједу су се борили с ватреном стихијом која је уништила винограде и маслинике те господарске објекте. Два пожара на Пељешцу и један на Корчули и даље нису под контролом.

Портпарол дубровачко-неретванског Штаба за заштиту и спашавање Горан Цвјетиновић казао је како је због ватре која је у мјесту Поникве на Пељешцу ипак прешла на другу страну коловоза, а затоврена је магистрала преко самог полуострва. Куће нису у опасности. Ватра се шири у смјеру мјеста Попратно, Јањина и Куна пељешка.

Још увијек су активна и два пожара која од понедјељка букте код мјеста Пијавичино. Ватрогасци се по потреби пребацују с једног пожаришта на друго. У гашењу учествују  све ватрогасне јединице Дубровачко-неретванске жупаније, али и државне интервентне снаге из цијеле Далмације те Карловца.

Комадант ЈВП Дубровачко приморје Иво Франушић казао је како је на Пељешцу изгорјело више од 800 хектара површине.

- Помало напредујемо, али проблем нам ради вјетар. Развукли су нам се пожари на доста фронтова. Опожарено је више од 800 хектара површине. Тренутно гори у Пониквама, повише Јањине и према Потомју. Куће ни објекти нису засада угрожени - рекао је Франушић, за ХРТ.

Проблеме ствара вјетар: 'Терен је претежак'

Пожари се гасе земаљским  и зрачним снагама, а како јавља Жупанијски центар 112 Дубровник вјетар промјењивог смјера задаје проблеме гаситељима и увелике отежава гашење.

- Сва три пожара, онај на Корчули код Смоквице, на Пељешцу,  Трстеник, Кунај и Поникве су активни и све расположиве екипе су на терену. Чека нас још један тежак дан и још једна ноћ како би пожар угасили уз помоћ зрачних снага - казао је ватрогасни заповједник Дубровачко-неретванске жупаније Стјепан Симовић. Додао је како се ради о великим површинама те ће цијела ситуација сигурно потрајати још неколико дана.

- Пожар се тренутно поново шири према истоку, према ували Брна, али нема страха за куће. Претежак је терен, дајемо све од себе - рекао је заповједник ДВД-а Оребић Никша Ногало.

Начелник Смоквица: Надамо се да ће данас бити под контролом

Начелник општине  Смоквица на Корчули Ленко Салечић је рекао је како је око 150 ватрогасаца протеклу ноћ провело мирно јер није било вјетра и ватра се није проширила.

Додао је како се нада да ће доласком канадера у сриједу пожар бити стављен под контролу.

У мјесту Пијавичино на Пељешцу отвореног пламена срећом више нема. Ватра је у уторак уништила и далеководе па су мјеста Трстеник и Пијавичино и даље без електричне енергије.

На оба пожаришта до сада је изгорјело готово 1000 хектара површине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана