Копли: За дио Косова Србији понудити излаз на море

Агенције
Копли: За дио Косова Србији понудити излаз на море

Директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли изјвио је да би рјешење за КиМ могло да буде оно које је предсједник САД Труман захтијевао 1919.

Копли је рекао да када би се Србији вратио онај дио Косова, гдје је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтијевао 1919. године, онда би то била добитна комбинација Србије и Албанаца, било са Косова, било из Албаније.

"Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вјероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овђе на Балкану", казао је Копли гостујући у Дневнику 2 БН ТВ, преноси Косово онлине.

Коментаришући ситауцију на Косову, директор Института за стратешке студије у Вашингтону каже да у овом тренутку лидери на Косову су схватили чињеницу да једноставно не могу да направе државу Косово да зависи сама од себе, тако да и њима ''цуре опције'' врло брзо.

"Видјели смо сви недавно да је премијер поднио оставку, како би се одазвао позиву Суда у Хагу због ратних злочина. Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и само ријешити. Међународна признања Косова од стране држава широм свијета су практично изнуђена притиском и утицајем САД-а, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним послије њега"

Сада смо дошли у фазу, каже Копли, да државе повлаче признања.

Навео је да је доста времена провео овдје током 90-их година, пратећи развој ситуације док је рат трајао, а пратио је и ситуацију на Косову.

"Да се разумијемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнио недавно план замјене или размјене територија, у замјену за признање и то је по мени веома разумно. Албанско становништво и ОВК су одувијек имали жељу да се уједине са Албанијом. То је врло могуће и могло би да буде признато од стране међународне заједнице. Опет, када би се Србији вратио онај дио КиМ, гдје је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички предсједник Труман и захтијевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније. Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вјероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овђе на Балкану", казао је Копли.

Према његовим ријечима, САД то морају да ураде, неопходна им је баш ова прилика, исто као и Србији и Албанији.

"Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада. По мени, то је велика прилика за Србију да постане право раскршће Балкана. Србија и Срби морају да имају велику, праву, дуготрајну стратегију, што у овом тренутку нема. Не вјерујем и не мора да значи да Србија треба да види себе у ЕУ или да има блиске односе са НАТО-ом. Српска улога треба да буде таква да Србија буде Србија. Срби у овом тренутку, поново морају да вјерују сами у себе, јер колико сам ја упознао Србе, они су врло јединствени, који кад су уједињени могу да учине велике ствари, али само изаберу ли прави пут. Узмите примјер Николе Тесле и он је само један од на хиљаде примјера свјетски признатих људи. Србима управо то треба, неко ко ће да буде и српски И свјетски", казао је Копли у Дневнику 2 БН ТВ.

Када је у питању БиХ, Копли каже да не види никакав напредак.

"Не видимо јединствену владу за читаву државу. БиХ је и даље поларизована, тако да је земља заглављена у тој подијељености још од краја рата", казао је Копли гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.

Он каже да је веома тешко видјети било какав искорак напријед.

"Мислило се да ће ЕУ бити тај фактор, који ће ујединити народе у овој земљи, али се показало да то није случај, јер и сама ЕУ постаје дисфункционална, поготово што се тиче економије, тако да је све теже самој БиХ да живи и преживи", казао је Копли.

Он сматра да БиХ која мора да пронађе неко дуготрајно рјешење, а нека од тих решења би могла да буду прилично болна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана