Копли: Србија и Српска створиле би економско чудо у срцу Балкана

Срна
Копли: Србија и Српска створиле би економско чудо у срцу Балкана

БЕОГРАД - Србија и Република Српска или конфедерација Београда и Бањалуке створили би економско чудо у срцу Балкана, а српски народ би, као што је то историја показала, добро сарађивао са западном Европом и САД као природни развој догађаја, рекао је један од водећих америчких и глобалних војних и политичких стратега Грегори Копли.

”Пријетње Србима су служиле са циљем да спријече тај природни процес и претворе Београд у нову 'шпијунску пријестоницу другог хладног рата'. То није од помоћи ни Бриселу ни Вашингтону”, рекао је Копли за београдску “Политику”.

Он истиче да је Република Српска једина одржива компонента дисфункционалне БиХ, која никада није била кохезиона држава.

“БиХ су створиле САД да би приморале муслимане, Хрвате и Србе да живе у једној држави. Хрвати су углавном напустили БиХ, тако да говоримо о дисфункционалном муслиманском ентитету. Ту не постоји демократска или функционална логика, али Сарајево игра на карту да има пријатеље у Вашингтону, а Срби их немају”, каже Копли.

Он сматра да су данашњом вјештачком ситуацијом, кључни дијелови српске популације и територије стављени у оквир страног ентитета – БиХ.

“БиХ је 15. децембра 2022. постала кандидат за приступ ЕУ, упркос чињеници да се њена популација смањила за четвртину током протекле деценије. Без Републике Српске, једине одрживе компоненте БиХ, која је дисфункционална држава, она као таква ни на који начин не би могла да пружи значајнији допринос ЕУ”, истиче Копли.

Према његовим ријечима, кључни функционери из администрација бившег америчког предсједника Била Клинтона вратили су се на утицајне позиције у администрацији Барака Обаме, као и актуелног предсједника Џоа Бајдена, а “њихова намјера је да кажњавају Србе бескрајно”.

“Уколико би Република Српска прогласила независност или запријетила тиме, није вјероватно да би ЕУ узела у разматрање улазак БиХ у ЕУ. А без тога, француско-њемачки план којим се предвиђа да цијели Балкан буде укључен у жвелику Европску унијуж, не би довео ни до чега”, каже Копли.

Амерички аналитичар каже да је питање зашто би Србија требало да се прикључи НАТО-у и ЕУ, јер како сматра, обје ове организације се распадају, а чланство Србије у ЕУ би снажно ограничило њен суверенитет и идентитет, као што је то био случај са другим чланицама Уније.

Копли указује да Француска и Њемачка користе чланство у ЕУ као средство да приморају Београд да прихвати њихов план за самопроглашено Косово и примјећује да би прихватање овог плана донијело “крај важности Србије”.

Он је упитао какву корист имају Срби од прилагођавања позицијама косовских Албанаца који свеједно не желе компромис са Србијом.

“У оваквој ситуацији оно што иде у прилог Србији јесте да одбија компромисна рјешења док не добије стварне концесије. Србији је такође потребна још једна полуга да би се ријешила што изолованија позиција Републике Српске, сада заточеника дисфункционалне БиХ”, закључује Копли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана