Конзулат Србије у Вуковару донирао контејнере породицама Вилус и Паспаљ

Срна
Foto: илустрација

ЗАГРЕБ - У оквиру хуманитарне акције Српског народног вијећа /СНВ/ "Банија је наша кућа" током викенда су том подручју Хрватске погођеном недавно земљотресом, достављени контејнери из донације Конзулата Србије у Вуковару као привремени смјештај настрадалом становништву.

Контејнере су данас у банијска села Лушчани и Мајске Пољане породицама Вилус и Паспаљ доставили предсједник СНВ Милорад Пуповац и конзул Србије у Вуковару Милан Шапић.

Конзулат Србије у Вуковару је током јучерашњег дана, а прије данашње акције, доставио дониране контејнере у камп Штаба цивилне заштите за отклањања посљедица потреса у Лекенику, саопштено је из Српског народног вијећа.

Шапић је нагласио да донирани контејнери имају санитарни чвор и инсталације, па се у њима одмах може живјети.

"Конзулат се придружио акцијама помоћи Банији, коју су већ упутили из Амбасаде Србије у Загребу, 25 стамбених контејнера, као и одлуци Владе Србије да међу првима донира помоћ Хрватској од милион евра", рекао је Шапић.

Посебне радне групе Српског народног вијећа на терену опремају санитарним чворовима контејнере који су у првом налету, неколико дана након потреса, достављени унесрећенима, када је главни приоритет био кров над главом.

Хуманитарна акција, коју је покренуло СНВ, а подржали многи донатори, покренула је бројне појединце и организације из Хрватске, БиХ и Србије да новцем, храном, хигијенским и другим потрепштинама, као и контејнерима помогну разрушеној Банији, наведено је у саопштењу.

Разорни земљотрес погодио је Хрватску 29. децембра, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.

Овај земљотрес осјетио се у региону, а прије и послије њега, регистрован је већи број потреса мање снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана