Контроверзна "Мама ШЧ" пробудила духове прошлости: Пјесма о "Олуји" и страдању Срба?

Г.С.
Контроверзна "Мама ШЧ" пробудила духове прошлости: Пјесма о "Олуји" и страдању Срба?

Такмичење за пјесму Евровизије одржаће се у мају у Ливерпулу, а композиције које представљају државе се појављују на музичким платформама из дана у дан. Србија ће свог представника у суботу, док је Хрватска једногласно изабрала групу Лет 3 са нумером "Мама ШЧ".

Легендарна ријечка група Лет 3 побједила је на "Дори" и на тај начин постала представник Хрватске на овогодишњем такмичењу за "Пјесму Евровизије". Одмах послије њихове побједе, почели су да се нижу бројни коментари.

Разлог опречних коментара и критика публике био је контроверзан текст пјесме, у којем се помињу трактори и рат. У српском дијелу публике овај текст је пробудио болна сјећања на војну операцију Олују и протеривање Срба из Републике Српске Крајине.

Дио фанова Евровизије су оглашавали са порукама да група Лет 3 треба да буде дисквалификована са овогодишњег такмичења.

У разговору за Б92.нет са члановима организације фанова Евровизије (ОГАЕ) смо сазнали какво је мишљење многих на ову тему и каква је порука ове пјесме.

"Сваки рат је већ сам по себи лоша ситуација, па самим тим и порука не може бити неко огледало среће, може бити једино оптимистична или песимистична. Не видимо ни једно ни друго у пјесми, једино је да схватамо као неку врсту критике рата. Веза са Србима и ратом нам није била ни на крај памети", истичу и наводе да не вјерују да је и ауторима то било у мислима када су је стварали.

"Мислимо да је потпуно везана са садашњом ситуацијом у Русији и Украјини, а трактор више повезујемо са Бјелорусијом јер су једни од највећих произвођаћа пољопривредне опреме", додају.

Како истичу, реакције фанова су подијељене.

"Неки мисле да је феноменална, неки да је одвратна. То и није тако чудно, кад год је нешто контроверзно увијек имате та дијаметрално супротна мишљења".

О пласману

Из ОГАЕ-а истичу да не би било изненађење ни да се високо котирају, нити да "потону" у полуфиналу.

"Евровизија је чудна звијер и никад не знате шта ће да упали на сцени у датом моменту. Не би нас изненадило ни једно ни друго - и да се високо котира, и да потоне још у полуфиналу. Ако је судити према садашњим подијељеним мишљењима, можда нешто између", кажу нам из те организације.

"Лет 3 су можда најнападнији, онако, баш здрмају и наруше ритам јер су друге пјесме у конкуренцији мање-више већ виђено. То може бити или добро или лоше за пласман. У сваком случају, нико неће остати равнодушан кад је види и чује јер њихов модус операнди је увијек био шокирати публику, и визуелно и садржајно", закључују из ОГАЕ-а.

Помињање трактора

Из странке СДСС, која заступа интересе српске националне мањине у Хрватској на челу са предсједником Милорадом Пуповцем су за портал Б92.нет навели да се спомињање трактора не одности директно на војну операцију "Олуја".

"Спомињање трактора у пјесми 'Мама ШЧ' се вјероватно не односи директно на рат у Хрватској 1990-их, па тако ни специфично на српске жртве и избјеглиштво. Међутим, употреба симбола трактора у контексту ратова је у Хрватској уобичајено средство исмејавања перципираног ратног непријатеља (Срба) и његовог страдања, тако да не чуди што је многе људе овдје пјесма подсјетила на начин на који се обично говори о Олуји, а код многих Срба изазвала осјећај повријеђености", навели су они.

Надлежни из СДСС-а закључују да се залажу за слободу мишљења и изражавања.

"СДСС као странка чврсто стоји на позицијама заговарања мира и ријешавања сукоба дипломатским средствима, у складу с међународним правом и повељом УН-а. Такође, странка се залаже за слободу мишљења изражавања, што укључује и у поље умјетности и популарне културе, осим оног што може представљати говор мржње, подстицање на насиље или негирање ратних злочина или злочина геноцида", навели су они за Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана