Контролисаном експлозијом одломљен врх торња Загребачке катедрале VIDEO

Срна
Контролисаном експлозијом одломљен врх торња Загребачке катедрале VIDEO

ЗАГРЕБ - Врх сјеверног торња Загребачке катедрале, који је оштећен у земљотресу који је погодио главни град Хрватске 22. марта, одломљен је у контролисаној експлозији и спуштен на земљу, како би био саниран јер му је због оштећења пријетило урушавање.

Припадници Војске Хрватске су на торњу поставили експлозив, алпинисти сајле којом су учврстили дио који се одломио након детонације, а потом га је на тло спустила дизалица која има крак дужине чак 120 метара.

Дио торња који је срушен умотан је у специјалне фолије да би послије експлозије било што мање фрагмената који би се распршили наоколо.

Рушење је од јутрос константно одгађано због вјетра. Првобитна идеја је била да торањ буде срушен јуче, али је такође због вјетра рушење пролонгирано.

На сјеверном торњу је уочено оштећење зида каменог стубишта и мање пукотине у сводовима торња, наведено је у анализи главног пројектанта обнове катедрале архитекте Дамира Форетића.

На фотографијама и снимцима уочена су оштећења на каменим елементима, преносе хрватски медији.

Послије поновљеног снимања статичари из стручне комисије и чланови радне групе закључили су једногласно да треба уклонити дио сјеверног звоника јер пријети да се уруши на катедралу.

Тада је донесена одлука о скидању комплетног дијела звоника који има око 15 метара кубних камена и тежак је око 30 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана