Контрадикторности о паду летјелице у Загребу

Танјуг
Контрадикторности о паду летјелице у Загребу

ЗАГРЕБ - Неколико дана од пада летјелице у Загребу информације које су се појавиле у јавности, па и оне званицне, су поприлично контрадикторне, пишу хрватски медији и констатују да је ова ситуација показала колико је Хрватска незаштићена и рањима, као и да нема систем противваздушне одбране.

Првог дана, подсјећају, била је објавјена информација да је ријеч о извиђачком дрону, а предсједник државе Зоран Милановић је тада рекао да је то "озбиљан инцидент, али да се не третира као пријетња Хрватској".

Касније је премијер Андреј Пленковић рекао да је ријеч о "озбиљној пријетњи, да се тако нешто не може толерисати и да Хрватска мора да заштити своје небо прије него што добије купљене борбене авионе типа Рафали".

Загребачка Н1 тв. у анализи овог догађаја констатује да чуди и информација да је на дрону била бомба и да су пронађени фрагменти експлозива.

О томе је, наиме, говорио представник МОРХ-а гостујући на јавној телевизији, док други из тог ресора то нису спомињали у својим гостовањима.

Министар одбране Марио Баножић је јуче потврдио да су пронађени фрагменти авиобомбе, али није јасно како је и гдје експлодирала, које је величине била, да ли је била намијењена Загребу и Хрватској и шта се са њом догодило.

Такође, јуче се појавила и неслужбена информација да је дрон имао експлозив тежине и до 120 килограма, који је експлодирао у земљи, након што је летјелица пала на Јарун у близини студентског дома.

Други стручњаци су, међутим, преноси Н1, сумњичави према томе и на неки начин, како наводе, исмијавају ту теорију.

Ти стручњаци кажу да је дошло до експлозије, кратер би био много већи и од летјелице би остали само комадићи.

Ова ситуација, констатује овај медији, показала је колико је Хрватска рањива и незаштићена, као и да нема систем противваздушне одбране.

Јасно је, кажу, да је Хрватска у једној изразито незавидној ситуацији, а Пленковић је рекао да ће од САД-а тражити противракетни систем Патриот.

Пилот Хрватског ратног ваздухопловства, пензионисани генерал Иван Селак каже, пак, да је готово сигуран да у остацицима летјелице нису пронађеи фрагменти авиобомбе, јер, како истиче, да је бомбе било "данас не би било пола крила студентског дома" који се налази у близи њеног пада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана