Коњевић и Кривокапић: Спомен плоча у складу са прописима

Танјуг
Foto: Влада Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Након што је црногорска државна инспикција наложила уклањање спомен-плоче у некадашњем логору Морињ, јер је, како је утврђено, постављена без потребне документације, министри одбране и спољних послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић тврде да је она постављена у складу са прописима.

У некадашњем Сабирном центру Морињ, како су навели, од октобра 1991. до августа 1992. године, било је затворено и злостављано више стотина држављања Хрватске.

"Министарство одбране и Министарство спољних послова су у војном објекту у Морињу поставили спомен-плочу у складу са прописима којима се уређују области војске и одбране, мотивисани остваривањем обавеза из европских интеграција, а у складу са НАТО савезништвом заснованом на заједничкој одбрани вриједности које су под ударом агресивних регионалних политика", саопштили су Коњевић и Кривокапић.

Они су то навели у одговору Центру за женско и мировно образовање АНИМА, Акцији за људска права (ХРА) и Центру за грађанско образовање (ЦГО), који су тражили да се јавност обавјести о правном основу за постављање спомен-обиљежја у Морињу.

"Постављањем спомен-плоче на мјесту на којем се у вријеме напада на Дубровник налазио логор у Морињу, а који сада представља војни објекат који користи Министарство одбране Црне Горе, наша држава показује да осјећа жаљење и његује културу сјећања за злочине који су се десили на њеној територији у сврху ружења имена и духа Црне Горе", навели су.

Додали су да је постављање спомен-плоче важан чин изградње добросусједских односа на просторима бивше Југославије.

"Тиме истовремено испуњавамо темељну обавезу из поглавља ЕУ интеграција и НАТО савезништва", казали су Коњевић и Кривокапић.

Додали су да су црногорски судови донијели правоснажне пресуде против четири лица за кривично дело ратног злочина према ратним заробљеницима у Морињу.

"По том основу су и исплаћена материјална средства жртвама. Црна Гора је у свом Уставу признала супермацију међународног права у области ратних злочина - одлука Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТY), па самим тим и обележавњу тих догађаја. Хашки суд кроз квалификацију ''удруженог злочиначког подухвата'' у бројним пресудама за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине јасно је квалификовао политички пројекат великосрпства као идеолошку основу ратова на простору бивше Југославије", пише у одговору два министра, пренијели су подгорички медији.

Пишу и да спомен-плоча није постављена на јавној површини, већ на ограђеном - заштићеном простору којем није дозвољен слободан приступ и којим материјалним ресурсом управља Министарство одбране, због чега се исти користи без претходно прибављене сагласности локалне самоуправе.

Плоча је постављена 10. октобра у присуству хрватских министара спољних послова и бранитеља, Гордан Грлић Радмана и Томислава Медведа.

Државна инспекција је наложила 17. октобра да плоча буде уклоњена у року од три дана.

Премијер владе у техничком мандату Дритан Абазовић, који је раније поднео захтев парламенту за смену Коњевића и Кривокапића, због непоштовања владиних одлука, рекао је јуче да двојица министра постављањем спомен плоче без неопходне документације заправо направили дипломатски скандал и кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана