Коначна пресуда за убиство Пуканића

Агенције
Коначна пресуда за убиство Пуканића

Загреб - Врховни суд Хрватске донио је коначну правоснажну пресуду четворици од укупно шест оптужених за убиство Иве Пуканића и Нике Фрањића 2008. у центру Загреба.

Врховни суд, као суд трећег степена, одлучивао је о жалбама које су Роберт Матанић, Жељко Миловановић, Бојан Гудурић и Слободан Ђуровић уложили на прошлогодишњу пресуду врховног суда.

Врховни суд до сада није објавио коначну пресуду прије него што је достављена свим странкама у поступку и на њу више нема права жалбе.

Суд је раније потврдио казне дуготрајног затвора четворици оптужених, који су имали право жалбе јер се радило о казнама већим од 20 година.

Врховни суд дјелимично је прихватио жалбу Слободана Ђуровића, па је тако умјесто на 25, колико је износила ранија пресуда, осуђен на јединствену казну од 23 године затвора.

Док му је казна на подстрекавање тешког кривичног дјела убиства из користољубља остала иста - 22 године затвора, суд му је смањио казну за подстицање на удруживање за извршење кривичног дјела с пет на три године.

У осталом дјелу, Ђуровићева жалба, као и комплетне жалбе Матанића, Миловановића и Гудурића, одбијене су као неосноване и потврђена је пресуда другостепеног суда којом је Миловановић у одсуству осуђен на максималних 40 година затвора, Роберт Матанић на 35, а Бојан Гудурић на 33 године затвора.

На првом суђењу на жупанијском суду у Загребу у новембру 2010. шесторка је осуђена на укупно 150 година затвора.

Миловановић који је довезао мопед у коме је био експлозив и онда га активирао осуђен је на 40 година затвора.

Роберт Матанић који је окупио групу убица и организовао злочин осуђен је на 33 године затвора, Бојан Гудурић који је чекао у резерви са снајпером у случају да експлозив затаји осуђен је на 30 година затвора.

Чланови групе Лука Матанић и Амир Мафаљани добили су по 16 година, а Слободан Ђуровић 15 година затвора.

Врховни суд је лане Ђуровићу повисио казну на 25 година, Гудурићу је казну повећао с 30 на 33 године, а Роберту Матанићу с 33 на 35 година. Осталима је потврђена првостепена пресуда.

На основу закона, браниоци оптужених осуђених на казне веће од 20 година поднијели су још једну жалбу о којој је Врховни суд одлучивао средином јануара.

Осим у Загребу, за Пуканићево убиство суди се и у Београду и то Сретену Јоцићу који је наводно за убиство платио 1,5 милиона евра и коме је Ђуровић по оптужници био веза с убицама, Жељку Миловановићу и Миленку Кузмановићу који је с највећим бројем учесника убиства, захваљујући сарадњи хрватске и српске полиције био ухапшен седам дана након убиства, па је пуштен и касније ухапшен у Београду.

Гудурић је ухапшен неколико мјесеци касније у Републици Српској, па је изручен Хрватској гдје му се судило заједно с осталима, а Миловановић је средином 2009. ухапшен у Београду, па му се у Загребу судило у одсуству.

Адвокат Слободана Ђуровића најавио је жалбу Уставном суду у циљу да поништи пресуду и врати предмет на поновно суђење.

Ђуровићу је једином од четворице осуђених за убиство Пуканића осуђених на више од 20 година затвора суд смањио казну с раније одређених 25 на 23 година затвора, али адвокат Рајко Млинарић није задовољан.

Рекавши да је судство обично споро, Млинарић је рекао да се оптуженима за Пуканићево убиство судило врло брзо.

Суђење није било поштено, десило се поткопавање владавине права, а врховни суд није поштовао законитост, објективност и једнакост странака у поступку, рекао је Млинарић који сматра да се суд, а нарочито загребачки жупанијски суд, понашао као савезник тужиоца на путу до осуђујуће пресуде.

Млинарић каже и да предмет почива само на исказу крунског свједока Томислава Марјановића који је пристао да тргује са судом због бројних кривичних пријава.

"Иако нема доказа да је Ђуровић учествовао у злочину, та је пресуда због његове старости за њега као доживотна", рекао је адвокат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана