Коначна пресуда Готовини 16. новембра

Агенције
Коначна пресуда Готовини 16. новембра

Хаг - Коначна пресуда хрватском генералу Анти Готовини, првостепено осуђеном на 24 године затвора због прогона Срба након акције Олуја, биће изречена 16. новембра у Хагу, преносе агенције.

Истом пресудом, првостепено вијеће Трибунала осудило је 15. априла 2011. полицијског генерала Младена Маркача на 18 година затвора због злочина над српским цивилима током и послије операције “Олуја” у августу 1995.

Према пресуди, генерал Готовина (55), који је заповиједао “Олујом”, и Маркач (55), као командант специјалне полиције, били су чланови удруженог злочиначког подухвата, који је предводио тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман, а чији је циљ било протјеривање спрског становништва из Книнске крајине, што је био навод оптужнице.

Готовина и Маркач проглашени су кривима за прогон, депортацију, пљачку, убиства, безобзирно уништавање, нехумана дјела и окрутни третман српског становништва у Крајини, од почетка августа до краја септембра 1995.

Другооптуженог генерала Ивана Чермака, Трибунал је ослободио кривице.

Генерал Готовина је, по пресуди, наредио незаконито гранатирање Книна и других градова у Крајини.

Такође, Готовина није учинио ништа да спријечи и казни злочине својих подређених над српским становништвом.

И Готовина и Маркач на првостепену пресуду уложили су жалбе, тврдећи да је судско вијеће погрешно утврдило и интерпретирало чињенице о догађајима током и послије “Олује”.

У жалбама, одбране су тражиле да Готовина и Маркач буду ослобођени, тврдећи да је “Олуја” била легитимна војна операција за реинтегрисање Книнске крајине у састав Хрватске, а да је српско становништво напустило територију у оквиру евакуације коју је организовало њихово вођство на челу са Миланом Мартићем.

Одбрана Готовине жалбу је засновала на тврдњи да је у првостепеној пресуди погрешно утврђено да је гранатирање Книна, Обровца, Бенковца и Грачаца, 4. и 5. августа 1995., било незаконито и смишљено за прогон Срба, у оквиру удруженог злочиначког подухвата.

У жалбеној расправи, одржаној у мају ове године, Готовинини адвокати су тврдили да је то био законити напад на војне циљеве и да је 95 одсто од 1.200 артиљеријских пројектила које је Хрватска војска испалила на четири града у Книнској крајини било усмјерено на војне циљеве током “високо професионалних напада”.

Генерал Готовина је, на крају жалбене расправе, рекао да је “поносан на резултате” операције “Олуја” којом је командовао у љето 1995, изражавајући, истовремено, жаљење због жртава које су пале послије те акције, а за које, како је сугерисао, није одговоран.

Тужиоци су тражили да Апелационо вијеће Трибунала одбаци жалбе Готовине и Маркача и потврди првостепене пресуде.

Тројици генерала хрватске војске у пензији, Трибунал је судио од 11. марта 2008.

Извођење доказа на суђењу окончано је 11. јуна 2010. године. Завршне ријечи стране су одржале крајем августа и почетком септембра 2010.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана