Комшије укидају порезе да би повећали плате

ГС
Комшије укидају порезе да би повећали плате

ЗАГРЕБ - Градовима и општинама у Хрватској најављено је укидање пореза, а локалне јединице саме ће моћи да одређују порез на доходак, пише загребачки Јутарњи лист и доноси Нацрт како ће држава растеретити плате од 1. јануара наредне године, што ових дана најавио премијер Андреј Пленковић.

Пореско растерећење плата, како сазнаје Јутарњи, требало би да се постигне укидањем пореза и додатним стопама пореза на доходак, кроз мање оптерећење бруто примања при плаћању доприноса за први пензииони стуб и   “козметичким” повећањем основног личног одбитка, за десетак или 20 евра тако да се износ заокружи са садашњих 530,91 евро (настао прерачунавањем 4000 куна у евро).

Али, на љето би требало да се врате веће накнаде на енергенте и укинути и ограничавања маржи, што ће довести до повећања цијене горива.

Стручњак објашњава шта стоји иза најављеног раста плата.

Већи је ово дио нове пореске реформе коју припрема Министарство финансије, при чему они упознати с њеном израдом наглашавају да су још увијек “различите опције на столу”.

Пореско растерећење дохотка требало би да резултира тиме да од идуће године плате расту свима, с нагласком на оне с нижим дохоцима.

Како највећи број њих уопште не плаћа порез на доходак, преостаје једино задирати у доприносе, али и приходе локалних јединица. Они са средњим и већим примањима мање ће осјетити најновије растерећење плата.

Када је ријеч о стопи доприноса за први пензиони стуб, Јутарњи сазнаје, неће се ићи на њено смањење, као што је то тражила Хрватско удружење послодаваца. Приједлог ХУП-а је био да се садашња стопа од 15 одсто смањи на 13 процената.

Министар финансија, међутим, чини се, ипак се одлучио за варијанту према којој би се одређени издатак одбијао од бруто плате и на њега се не би плаћали доприноси, пише Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана