Комшић и Џаферовић са званичницима Црне Горе: Туризам, енергетика, путна инфраструктура разлози за сарадњу

Срна
Комшић и Џаферовић са званичницима Црне Горе: Туризам, енергетика, путна инфраструктура разлози за сарадњу

ПОДГОРИЦА - Односи БиХ и Црне Горе су пријатељски, на њих неће утицати размимоилажења у вези са пројектом Бук Бијела, а пуно је разлога за сарадњу у областима путне инфраструктуре, туризма, енергетике, констатовано је на састанку чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића и црногорских званичнка.

Комшић и Џаферовић данас су се састали у Подгорици са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем, предсједником Скупштине Алексом Бечићем и предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Чланови Предсједништва БиХ су оцијенили су да постојеће добросусједство може бити примјер цијелом региону западног Балкана.

У данашњим разговорима заједнички је констатована потреба побољшања саобраћајне повезаности и препознат значај Економско-инвестиционог плана за западни Балкан у погледу регионалних инфраструктурних пројеката.

Комшић је задовољан динамичном дипломатском сарадњом са новом црногорском администрацијом, те је истакао да је тренутна сарадња између БиХ и Црне Горе добар примјер цијелом региону.

- Постојећи споразум о заједничкој граници, само је потврда пријатељског и партнерског билатералног односа -рекао је Комшић.

Он је додао да је БиХ заинтересована за реализацију пројекта магистралног пута Шћепан Поље-Фоча, да је на располагању за све консултације и разговоре.
Комшић је навео да у вези са пројектом Бук Бијеле има размимоилажења јер у улази и трећа страна, а то је Србија, али да све то, како је рекао, неће утицати на односе.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић истакао је да БиХ са Црном Гором има пуно додирних тачака које треба унапређивати.

- Има пуно разлога да сарађујемо у области туризма, енергетике, пољопривреде, саобраћајне инфраструктуре, јачању индустријске производње. Мислим да је она запостављена у свим земљама бивше Југославије - закључио је Џаферовић.

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да је од посебног интереса унапређење саобраћајне инфраструктуре, која представља предуслов, како за повећање промета људи и роба, тако и за свеукупну економску сарадњу.

Кривокапић је нагласио да постоји обострани интерес за јачање сарадње у области туризма, а у плану је да до краја текуће године имају спреман пројекат магистралног пута Сарајево- Шћепан Поље, до Плужина, саопштено је из Владе.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић рекао је да Црна Гора у потпуности подржава цјеловитост и интегритет БиХ и нагласио да богата билатерална сарадња представља примјер добросусједских односа.

Он је оцијенио да су европска аспирација и јачање регионалне сарадње приоритети нове парламентарне већине, те је у том контексту исказана спремност државе да, као кандидат за чланство у ЕУ који је најдаље одмакао у процесу приступања, сусједној БиХ пружи неопходну помоћ и подршку у интеграционим процесима, саопштено је из црногорске Скупштине.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да је фокус разговора био на европским циљевима и билетаралној сарадњи, као и да је разговарано о инфраструктурним пројектима Јадранско-јонском путу и гасоводу.

- Пренијели смо увјерење да Црна Гора и свима у региону морају припадати европска и евроатланска будућност. Сматрамо да ће овај регион бити квалитетније стабилан ако заједно будемо ишли ка том циљу. С пажњом пратимо све напоре БиХ на том плану - рекао је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана