Комисија УН: Пропала мисија Унмика

Агенције
Комисија УН: Пропала мисија Унмика

Приштина - Унмик није успио да ријеши случајеве убистава и отмица, закључила Савјетодавна комисија УН за људска права и најавила преиспитивање 250 притужби на рад мисије.

Ова комисија је, на основу двије жалбе на рад мисије УН на Косову, препоручила је Унмику да се извини за моралну и материјалну штету и покрене различите програме одштете породицама жртава рата.

Савјетодавна комисија при мисији УН на Косову упутила је данас препоруку Унмику да призна одговорност за пропусте у истрази киднаповања и убиства косовског Србина М.А. у јуну 1999. године.

Комисија је, поступајући по жалби Србина из села Матичане код Приштине, чији је отац киднапован и убијен послије доласка међународних снага у покрајину, оцијенила да би Унмик требало да исплати одговарајућу накнаду штете и затражи наставак истраге.

Полиција Унмкик није спровела истражне мјере пошто је М. А. нестао из породичне куће, а потом и убијен, саопштила је Комисија.

Уизвјештају, који је донијет 6. децембра прошле године, а објављен 1. марта, истиче се сличан закључак, али у случају једне Албанке са Косова, чијег су мужа и сина отели припадници Ослободилачке војске Косова у Призрену у јулу 1999. године. У њеној притужби је такође наведено да Унмик није спровео одговарајућу истрагу све док Комисија није прихватила њену жалбу. То је био први закључак овог тијела такве врсте.

Посмртне остатке Ах. Ц. и Ан. Ц. пронашли су у масовној гробници истражитељи Међународног кривичног суда за бившу Југославију 2000. године. Породици су предати 2003, након идентификације, а Унмик, у међувремену, није покренуо истрагу.

Комисија је утврдила да, упркос честим променама особља, треба преиспитати сваки случај и утврдити да ли је Унмик предузео одговарајуће кораке како би расвијетлио судбине несталих особа и привео починиоце пред лице правде.

Такође, Унмику је препоручено да од УН-а затражи финансијску и административну помоћ како би задовољио стандарде засноване на људским правима.

Од успостављања принудне управе у Приштини поднијето је око 250 сличних притужби, а у комисији УН-а најављују нове одлуке.

Савјетодавна комисија за људска права испитује притужбе о наводним случајевима кршења људских права која се могу приписати привременој управи УН на Косову (Унмик) и даје препоруку специјалном изасланику УН-а. Комисију чине три члана, која сваког мјесеца у Приштини разматрају жалбе против Унмика.

Притужбу овом савјетодавном тијелу могли су да до 31. марта 2010. године поднесу грађани Косова, који сматрају да је Унмик прекршио њихова права. Уколико је жалба основана, предаје се препорука шефу мисије УН-а, који мора јавно да се изјасни како ће поступити у датом случају, наведено је на сајту Унмика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана