Дан сјећања на страдале Јевреје обиљежен код споменика Цвијет у Јасеновцу

Срна
Foto: Индекс.хр

ЈАСЕНОВАЦ - Дан сјећања на шест милиона Јевреја страдалих у нацистичким и фашистичким логорима током Другог свјетског рата - Јом хашоа обиљежен је данас комеморацијом код споменика Цвијет у Јасеновцу.

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус истакао је на комеморацији да је Јасеновац највеће стратиште расних закона у Независној Држави Хрватској (НДХ), у којој је било више од 50 логора смрти у којима је нестало готово 35.000 Јевреја, односно више од 80 одсто популације.

“Комеморација је посвећена страдалима свих логора по расним законима. Осим Јевреја, то су били Роми и Срби, те антифашисти који су овдје страдали као противници усташког режима, најсрамнијег раздобља хрватске историје”, рекао је Краус, који је предсједник Координације јеврејских општина у Хрватској.

Он је навео да је овогодишњи Јом хашоа посвећен транспортима Јевреја у концентрационе логоре, а највећи дио транспорта на подручју НДХ водио је управо на ово мјесто, јасеновачки логор смрти.

Главни рабин у Хрватској Луцијано Моше Прелевић у молитви је затражио да свијетом завлада дух слоге и љубави, те да сви народи живе мирно и срећно, преносе хрватски медији.

Комеморацији су, између осталих, посланици у Сабору - Милорад Пуповац (Српско народно вијеће), Вељко Кајтази и Фурио Радин, предсједник Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин, те савјетник премијера Хрватске академик Звонко Кусић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана