Коме у Хрватској ових дана стижу позиви за војну вјежбу и зашто

Танјуг
Коме у Хрватској ових дана стижу позиви за војну вјежбу и зашто

ЗАГРЕБ - У Хрватској се посљедњих седмица интензивно промовише враћање служења обавезног војног рока, а у међувремену  грађани добијају позиве за војну вјежбу.

Из Министарства одбране за загребачку Н1 ТВ кажу, да је ријеч о планираној активности припадника резервног састава Хрватске војске.

-Конкретно, у овом циклусу на осмодневно оспособљавање је позвано кључно особље Команде 1. пјешадијског пука – Загреб, односно 26 резервиста, који су већином војни обвезници старији од 45 година - навели су из овог ресора.

Из МОРХ-а додају да се  оспособљавање резервиста спроводи у циљу подизања нивоа њихових вјештина за успјешно спровођење задатака, а тежиште у обуци односи се на помоћ цивилним институцијама у заштити и спашавању у случају катастрофа, противпозарне заштите, трагања и спашавања.

Из Миистарства су појаснили да се позивање резервиста ради према потребама, да оспособљавање траје осам дана и да најдуже може да траје 30 дана током једне календарске године.

Наводе и да позиве добијају само резервисти са распоредом, а то су војни обвезници који су одслужили војни рок, или су били на добровољном војном оспособљавању или су били запослени у војној служби, гдје им је одређена војно стручна специјалност и имају распоред у резервном саставу Оружаних снага.

-Војно образовање нема алтернативу, или је имамо или је немамо, цивилна заштита то не може замијенити. У случају војне кризе, сви мушкарци од 18 до одређених година су војни обвезници, могу бити мобилизовани, имали војно образовање или немају. С њим ће бити свакако лакше - изјавио је раније министар одбране Иван Анушић одговарајући на питање да ли је ово  припрема за евентуални сукоб већих размјера који пријети Европи и свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана