Командант Шамил пуштен након саслушања

index.hr
Командант Шамил пуштен након саслушања

Сплит - Дамит Мамић, 42-годишњи референт Бродотрогира, у јавности познатији као командант Шамил, након испитивања у сплитском Жупанијском државном тужилаштву пуштен је на слободу.

Државно тужилаштво је закључило да нема потребе да командант Шамил остане иза решетака. На слободу је пуштен уз двије заштитне мјере. Забрањено му је да се користи интернетом, а мораће се и редовно јављати полицији.

Самозвани командантр Шамил током испитивања је навео како заправо ништа лоше није мислио. Казао је да је њему проглас дјеловао као "добра фора".

Против команданта Шамила подигнута је кривична пријава због  дјела потицања на тероризам, због чега му пријети од једне до десет година затвора.

Мамић се као комаднат Шамил огласио још у петак, утврдила је сплитска полиција. Објавио је позив на терористичке акције на  Фејсбук профилу и групи те убрзо постао права атракција. Полиција још истражује тко је проглас ставио на YouTube те га тако омогућио глобално доступним.

Полиција је муњевито реагирала. Мамић, односно, Шамил, ухапшен је у недјељу навече и одведен у Сплит на испитивање, а идуће јутро са интернета је скинута и спорна снимка. Истина, Мамић говори управо у томе, али на разини некакве бурлеске. Као некад Неле, Елвис и друштво из Забрањеног пушења у Топ листи надреалиста. У једном трену, револуционарно излагање готово је прекинуо нетк од Дамирових родитеља. Нежељеног госта из собе је потјерао покретима руку.

Мамић је у обраћању позвао на терористичке акције, нападе на центре моћи, полицијске станице, ликвидацију банкара и приватника који врше искориштавање радне класе. Оне које се не би могло преодгојити, послало би се у радне кампове или би их се на крају ипак ликвидирало у недостатку бољег рјешења. Ако ће ишта помоћи, Шамил је позвао револуционаре да по сваку цијену избјегавају цивилне жртве јер је то контрапродуктивно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана