Колумбијац српског поријекла снимио јато китова код Виса VIDEO

ГС
Колумбијац српског поријекла снимио јато китова код Виса VIDEO

ЗАГРЕБ - Јато од десетак китова плови Јадраном, а снимио их је код Виса Колумбијац српског поријекла Стефан Торес.

- Један прелијепи викенд претворио се у нешто најљепше. Док смо пецали, чули смо невјероватан звук. То су били китови. То је било једно јато од четири комада - испричао је Торес за хрватску Нову ТВ, преноси портал Дневник.

Кренули су, каже, у риболов и били су у правцу према Комижи.

- Ишли су из смјера Ластова према Барјацима. За наше невјероватно искуство дошла је још једна група и спојили су се. И тај призор је био још невјероватнији - препричао је Торес и додао да су му су руке тресле од узбуђења.

Кит виђен на снимцима друга је највећа животиња на земљи, већи је само плаветни кит. У Јадран не улазе случајно, често обитавају на овим подручјима због храњења и парења.

- Велики кит једина је врста кита који трајно обитава у Средоземном мору. У априлу и мају има у Јадрану, а то повезујемо с појавом планктонских рачића - појаснио је тв. прилогу Драшко Холцер, виши кустос Хрватског природњачког музеја.

Опасност која пријети китовима су људи. Ријеч је о пластици коју поједу мислећи да је планктон, бука бродова смета им у комуникацији и у судару са њима могу да страдају.

- Велико опажање групе од пет, па до 10 китова колико кажу очевици јер спомињу две групе нисмо никад до сада видјели или забиљежили и стога је то опажање невјероватно - рекао Холцер.

Велики китови у Средоземљу су угрожени и заштићени, а број им је мањи од 1.800 одраслих јединки и у опадању је. Препорука је да ако их видите, не морате их се бојати, али немојте их узнемиравати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана