Колинда: Пошта сарадницима нациста

Агенције фото: jutarnji.hr
Колинда: Пошта сарадницима нациста

Хрватска предсjедница Колинда Грабар Китаровић одала је почаст хрватским колаборационистима нациста и цивилима које су убили партизани у Аустрији и Словенији.

Агенција АФП објавила је да је Колинда запалила свијеће и положила вијенце у Блајбургу у јужној Аустрији и у Мацељу и Тезну у Словенији како би “одала почаст жртвама убијенима у трагичним догађајима маја 1945. године”, пренио је index.hr дио изјаве с Пантовчака.

“Крај Другога свjетскога рата и побjеда против нацизма, којој су Хрвати дали велики допринос, означили су једно од најтрагичнијих поглавља хрватске историје”, прокоментарисала је Колинда убиства у Аустрији и Словенији, додајући како је “злочин злочин” те “како не може бити оправдан ниједном идеологијом”.

Комеморација спорна због Хрвата који носе нацистичко обиљежје

Како су се комунистички партизани Јосипа Броза Тита приближавали Загребу у мају 1945. године, хрватска пронацистичка усташка власт, која је погубила стотине хиљада Срба, Јевреја, Румуна и хрватских антифашиста, склонила се у Аустрију у страху од одмазде.

Усташе су у друштву цивила и словенских и српских колаборациониста покушали побјећи и предати се британским снагама.

Британци су одбили њихову предају, а експоненти усташке власти ухваћени су и погубљени од стране партизана у пограничном подручју између Аустрије и Словеније.

Број убијених у Блајбургу ствар је расправа, а процјене се крећу од неколико десетина па све до неколико десетина хиљада људи.

Комеморација жртава блајбуршког масакра која се одржава сваке године у мају остаје контраверзна због нацистичке иконографије коју носе групе Хрвата који се појављују на том мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана