Колинда Грабар-Китаровић током мандата удвостручила уштеђевину

Агенције
Колинда Грабар-Китаровић током мандата удвостручила уштеђевину

ЗАГРЕБ - Актуелна предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и њен супруг Јаков увећали су своје богатство током њеног петогодишњег мандата, пише хрватски портал “Index”.

Како је наведено, крај мандата њена породица дочекала је знатно богатија - кредит за стан од 105 квадрата у Загребу је отплаћен, а супруг Јаков, до 2015. године незапослен, успио је да нађе чак два добро плаћена посла и прикупи солидну уштеђевину.

Ни Колинда није лоше прошла, што се тиче плате. У односу на почетак мандата, када јој је плата износила 3.000 евра, данас је 3.270 евра. Хрватски портал анализирао је имовину предсједнице од претходне предизборне кампање 2014. године, када је званично у њеној имовинској карти наведено да су у власништву њене породице два стана у Загребу и два аутомобила.

Породична уштеђевина тада је износила око 170.000 евра, а наведено је и да породица има у насљедству осмину старе неусељиве куће у Лошињу и дванаестину мале пољопривредне парцеле на острву Цресу, чију је вриједност описала као симболичну. Стан у Загребу од 105 метара квадратних процијенила је на око 200.000 евра, а тај стан је отплаћиван из кредита у висини 157.000 евра, подигнутог 2007. године.

Четири мјесеца касније, када је постала предсједница, пријавила је званичну имовинску карту, али је тада на њој било 35.000 евра уштеђевине мање, а у званичној пријави наведено је да је дио кредита за стан отплатила продајом двије мање некретнине и да јој је остало још скоро 25.000 евра да отплати.

Готово пет година касније, 2019, слика је потпуно другачија - породична штедња породице сада износи 108.132 евра, а ту је још штедња на име Колинде Грабар-Китаровић, која износи 115.000 евра, 675 долара и 1.176 франака, а кредит је у потпуности отплаћен.

Пословни узлет Јакова Китаровића, иначе инжењера по струци, почео је након што се његова супруга уселила у Пантовчак. Јаков је од 1998. до 2008. године радио на ријечком Поморском факултету, гдје се и усавршавао након студија на Факултету електротехнике и рачунарства.

Он се запослио у децембру 2015. године, девет мјесеци након што је Колинда преузела функцију предсједнице Хрватске у фирми “Реверсинг Лабс” д.о.о. из Загреба, која израђује компјутерске софтвере.

Плата коју је пријавио била је 1.800 евра, али како наводи “Индеџ”, нико у фирми није знао да објасни шта ради Јаков Китаровић.

Шест мјесеци касније прешао је у сплитску фирму “АД Пластик”, која је произвођач пластичних дијелова за аутомобилску индустрију, за 2.200 евра мјесечно, иако ни у тој компанији нико није могао да одговори на питање шта ради.

Сада је запослен у швајцарској фирми “Сентинел холдинг АГ”.
 

 

Задужен за дјецу

Јаков Китаровић у швајцарској фирми “Сентинел холдинг АГ”, чији су власници Хрвати, зарађује 24.000 евра годишње по уговору о дјелу.

У 2019. години пријавио је и сопствену уштеђевину од 23.000 евра.

Уз два посла и богат друштвени живот, Јаков је тај који је задужен за чување њихово двоје дјеце па “Index” ставља питање када и како све то стигне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана