Колико су акције Приштине заиста "самостална дјела"?

ГС
Колико су акције Приштине заиста "самостална дјела"?

БЕОГРАД - Упркос настојањима међународне заједнице да прикаже да напад Приштине на српске институције није био координиран с њима, опуштено понашање и изјаве званичника Приштине, која наставља низ акција прогона српског становништва на терену, показују да се синхронизовано али прећутно ради на истом циљу.

Истовремено, сврха стварања привида да Запад има "кризну стратегију" за рјешавање оваквих инцидентних ситуација је и најава специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака да одлази у Приштину како би договорио нову рунду дијалога између главних преговарача у Бриселу, пишу "Вечерње новости".

Бивши шеф дипломатије СРЈ, Владислав Јовановић, објашњава да оваквим изјавама Запад покушава да сачува неутралан имиџ и истиче да је чињеница да заједно с Приштином иду у истом правцу.

- У јеку тектонских промјена у оживљавању принципа државног суверенитета и укупне ситуације у Европи, неопходно је да Запад што прије затвори проблем Косова и Метохије, рекао је Јовановић за "Новости".

Он истиче да дијалог, како се тренутно води, иде у правцу да се очекује да Србија попусти под притиском и одустане од Косова и Метохије.

"Лајчак покушава да оживи дијалог, али то је мртва трка, да се купи вријеме да се односи Београда и Приштине што прије нормализују према њиховом тумачењу Охридског споразума. Тај дијалог је до сада био неравноправан, јер се од Србије стално траже уступци, а од Приштине се не тражи ништа", истиче Јовановић.

С друге стране, какав год да је дијалог, он је у крајњој линији ограничен Охридским споразумом, који изричито каже да је циљ пуна нормализација односа, а не да се обезбиједе услови за нормалан живот Срба на Косову и Метохији, што наша страна захтјева, указује он.

Историчар и аналитичар Срђан Граовац истиче да је ова акција тзв. косовске полиције свакако координисана с неким западним центрима моћи, па макар били и неформални.

- Курти процјењује ситуацију, да ли може да настави с притисцима, јер види да посљедице не могу да му донесу озбиљну пријетњу, рекао је он за "Новости".

Граовац додаје да ће му упозорења која добија од Запада сигурно нанијети мању штету, јер сматра да за такве поступке добија додатну подршку бирача пред предстојеће изборе.

- Преговарачки процес око формирања ЗСО одавно је у застоју, а од тада Курти вуче само једностране потезе. Истовремено, припадници тзв. косовске полиције, наоружане дугим цијевима, распоређене су и јуче испред зграда српских институција у Косовској Митровици, рекао је он.

Портпаролка НАТО-а, Фара Даклала, рекла је да је мисија веома разочарана акцијама које нису координисане с Кфором упркос поновљеним обећањима да ће то учинити.

Тзв. косовска полиција је у петак упала у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и на болничко одјељење КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој су смјештене просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за Косово, Косовскомитровачки управни округ и Центар за социјални рад.

Акцију су осудили мисија ЕУ у Приштини, као и амбасада САД и амбасадори Њемачке, Велике Британије и Француске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана