Колико је Сплит безбједан послије убиства и рањавања на улицама?

Tanjug
Foto: 24сата.хр

ЗАГРЕБ - Нови инцидент у Сплиту догодио се ноћас када је један мушкарац повријеђен оштрим предметом, пребачен је у болницу, али још нема информација о тежини његове повриједе.

Овај инцидент узнемирио је хрватску јавност с обзиром на то да се Сплит још није опоравио од шокантног убиства 22-годишњег Луке Банчића. Младића је у ноћи између петка и суботе ножем на улици у центру града убио локални наркоман, који му је претходно тражио новац.
    
Само четири дана након тога, на улицама града и даље се разрачунава ножевима. Тим и поводом данашњег Дана борбе против вршњачког насиља, поставља се и питање о стању безбједности у Сплиту.
    
Пашко Угрина, шеф послова превенције, ПУ Сплитско-далматинска гостујући на ХРТ-у каже да се према показатељима кривичних и прекршајних дјела у овом граду, Сплићани могу осјећати сигурном.
    
"Полиција разуме очекивања грађана, а видљивост и доступност је оно чему ћемо тежити и подаци говоре о томе да је Сплит сигуран град", тврди Угрина.
    
На питање да ли се трагедија у Сплиту, када је убијен младић, могла предупредити превентивним мјерама, Угрина је рекао да би се ризик битно смањио када би полиција имала правовремену дојаву.
    
Што се тиче вршњачког насиља Сплит не одудара ни по каквим показатељима од других градова у Хрватској, казао је.
    
"Тренд благог раста насиља у домену заштите дјеце и породица. Бележимо пораст малолетника као починитеља кривичних дела", рекао је Угрина.
    
Интенција полиције, додаје, јесте рад на превенцији насиља,а то је, како каже, оснаживање заједнице која треба да одговори у корист дјеце.
    
Иначе, за данас је у Сплиту најављен протест испред Жупанијског суда под називом "Данас Лука, сутра Ја", а организаторка Анка Ђикић каже да је организован путем друштвене групе, где се за само 24 сата скупило више од 3.000 људи и где су, како је истакла, испливали бројни проблеми и незадовољства грађана, прије свега, правосуђем.
    
"Надамо се да ће у случају Луке правда бити задовољена", рекла је Ђикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана