Које државе још нису признале хрватску независност

Танјуг
Које државе још нису признале хрватску независност

ЗАГРЕБ- На данашњи дана, 1. јануара 1992. Хрватску је признало свих 12 тадашњих чланица Европске уније, а Њемачка је истог дана успоставила и дипломатске односе са званичним Загребом.

До данас Хрватску још нису признале четири земље. То су Бутан, Либерија, Нигер и Тонга. Међу земљама које су релативно недавно признале Хрватску су Сомалија, која је то учинила у фебруару 2022., а Средњоафричка Република и Того 18. септембра прошле године.

Педесетак земља никад није формало донијело одлуку о признању, али су успоставиле дипломатске односе што се третира као признање.

Међународно признање Хрватске је поступно уседило након проглашења независности 25. јуна 1991. Истог дана раздруживање је прогласила и Словенија, а међусобно признање двију држава услиједило је наредног дана, пише загребачки Вечерњи лист.

Паралелно је текао процес раздруживања Совјетског Савеза, где су предњачиле балтичке државе и Украјина, које су признале Хрватску током 1991..

Те су државе у то доба и саме биле тек дјеломично признате. Земље које су, како се наводи, предњачиле у дипломатским настојањима за међународно признање Хрватске, свакако су биле Света Столица и Њемачка.

Хрватска и тадашња СР Југославија склопиле су Споразум о нормализацији односа, који је укључивао узајамно признање, 23. августа 1996., а успоставиле су дипломатске односе 9. септембра исте године.

              

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана