Mорски пас уловљен код Херцег Новог

Г.С.
Mорски пас уловљен код Херцег Новог

ХЕРЦЕГ НОВИ - Захваљујући рибарима из Херцег Новог, Институт за биологију мора из Котора дошао је до нових вриједних података за изучавање начина живота једне ријетке врсте ајкуле која живи у Јадрану - пјешчаног морског пса.

- Улога рибара у очувању и истраживањима хрскавичавих риба (морских паса и ража) је незамијењива. Захваљујући њима, били смо у могућности да забиљежимо поновни улов пјешчаног морског пса  који је био означен - саопштено је из Института уз напомену да се ради о јединки пјешчаног морског пса која је раније била означена тагом у близини Венеције, а поново је ухваћена у Херцег Новом.

Даљина између двије локације је 326 наутичких миља, односно нешто више од 600 километара, што је изузетно велика дистанца, узимајући у обзир да је јединка дугачка мање од једног метра, казали су су из Института за Вијести.

Они су се захвалили рибарима из луке Кјођа у Италији и Херцег Новог који су омогућили да се морски пас прво означи, а затим и пријавили поновни улов исте ове јединке.

Захваљујући рибарима који су уловили неколико примјерака ове ријетке врсте морског пса у акваторијуму око ушћа Бојане, у септембру прошле године Институт за биологију мора из Котора је званично потврдио постојање пјешчаног морског пса и у нашим водама.

У Јадранском мору 44 врсте ајкула и ража

Институт за биологију мора Универзитета Црне Горе иначе, биљежи да у Јадранском мору има укупно 44 врсте ајкула и ража, што чини 75 одсто свих врста хрскавичавих риба Јадрана - како гласи њихов заједнички именитељ.

Насупрот у јавности увријеженом мишљењу да се ајкуле и раже могу наћи само у неким, превасходно тропским морима, ове врсте риба могу се пронаћи у свим морима свијета, укључујући и Јадранско. До сада је забиљежено чак 59 врста ајкула и ража у Јадранском мору.

Међу већим морским псима овдје је најчешћи модруљ, али се у водама Јадрана могу срести и неки од тзв. “живих фосила” какав је напримјер пас главоња, за чије се сроднике сматра да су еволуирали још у периоду Јуре. Већина врста ајкула које живе у Јадрану није опасна за људе, али има и оних врта који попут велике бијеле ајкуле које то могу бити.

Међутим, њихови налази у Јадрану су неупотредиво рјеђи од броја улова или уочавања модруља и других сличних и мањих врста ајкула. Иначе, хрскавичаве рибе, поготово ајкуле које свјетска мора настањујуу више од 400 милиона година, представљају један од савршених примјера еволуције бића перфектно прилагођених за живот, лов и размножавање у мору.

Ајуле и раже имају изузетно важну улогу у морском екосистему, али се на жалост, велики број врста из рода хрскавичавих риба данас налази на црвеним међународним листама угрожених врста.

- Ајкуле и раже данас преживљавају масовно опадање бројности својих врста, а неке су и регионално изумрле. Најновија истраживања показују да је трећина укупног броја врста ајкула и ража суочена са ризиком од истребљења, махом услијед претјераног излова, спорог достизања полне зрелости и малог броја потомака - саопштено је раније из Института за биологију мора у Котору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана