Детаљи трагедије у Хрватској: Због чега је пала рампа трајекта и усмртила тројицу морнара

Г.С.
Детаљи трагедије у Хрватској: Због чега је пала рампа трајекта и усмртила тројицу морнара

ЛАСТОВО - Истрага ће показати због чега се рампа трајекта Ластово тешка десетак тона срушила на морнаре Јадролиније, убивши на мјесту руководиоца и два кормилара у Малом Лошињу.

Од 15 часова, кад су смртно страдала тројица морнара трајекта Ластово, па све до отприлике 22 часа синоћ рампа брода била је спуштена, а тијела двојице смртно страдалих била су заробљена испод ње. Треће тијело било је поред рампе прекривено плахтом. А онда су рампу успјели некако подићи без помоћи дизалице, јавља Слободна Далмација. Претпоставја се да је прорадио њен механизам, преноси 24сата.хр.

Истрага ће показати шта се тачно догодило, како се 10 тона тешка рампа срушила на раднике „Јадролиније”.

„То је било нешто страшно. Ударац рампе о тло је био толико јак и гласан да смо мислили да је брод ударио риву. Онда је један човјек скочио у море не би ли спасио озлијеђеног, убрзо су дошли ватрогасци који су га извукли на копно. Онда смо видјели другог човјека како избезумљено трчи и урличе по риви запомажући. Касније је дуго сједио нијем на клупици држећи се за главу. Сви су били у апсолутном шоку. Заиста страшно. Цијели Лошињ је у шоку, чак ми је и један ватрогасац рекао да овакву трагедију не памти”, рекао је мјештанин Лошиња.

Навео је како се прича да су морнари мало прије укрцавања аутомобила прегледали нешто на рампи када се она наједном срушила и пала на несрећне поморце.

До касних ноћних сати обављан је увиђај на риви у Малом Лошињу. Трајект Ластово изграђен је давне 1969. године у јапанској компанији Курушима Док.Цо. Лтд. под именом Исхзуцхи, у флоту Јадролиније као деветогодишњак улази 1978. године - најприје као Партизанка, а већ исте године мијења име у Ластово И, да би 1998. године добио свој данашњи назив.

Дуг је 72,7, а  широк 13,6 метара и капацитет му је тек педесетак путничких возила са петстотињак путника у укупно три салона.

Трајект Ластово имао је 1993. велику несрећу због које је умало завршио на депонији -  1993. године на броду је избио велики пожар. Било је то 15. августа, такође на врхунцу туристичке сезоне и морали су хитно пристати, евакуисати путнике и посаду. Оштећења су била велика, али Јадролинија је брод спасила и вратила у службу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана