Ко су преговарачи са ЕУ у региону

Taнјуг
Ко су преговарачи са ЕУ у региону

Београд - Политичари у Србији имају још неколико дана да одаберу главног преговарача са ЕУ. У земаљама региона то су нестраначке личности, стручњаци и каријерне дипломате.

Шеф преговарачког тима Хрватске у приступним преговорима са ЕУ био је дипломата од каријере Владимир Дробњак, у Црној Гори, која са ЕУ преговара од 29. јуна прошле године, то је такође дипломата Александар Андрија Пејовић.

Владимир Дробњак је седам година био главни хрватски преговарач. О његовом избору на ту позицију су се у јануару 2005. године усагласили челници свих тадашњих парламентарних странака - на власти и у опозицији

Нема података да је Дробњак био члан неке од хрватских странака. На дужност главног преговарача Дробњак је стигао из Њујорка, гдје је од јула 2003. био амбасадор Хрватске при Уједињеним нацијама.

За посао главног преговарача Дробњак је, како је тада оцјењено, био висококвалификован захваљујући дотадашњем искуству које је стекао у дипломатији.



Прије Њујорка он је Хрватску представљао при Европској заједници у Бриселу и у исто вријеме је био члан хрватског преговарачког тима за Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Дипломатску каријеру Дробњак је започео знатно раније, почетком деведесетих година, када је био именован за замјеника сталног представника Хрватске при УН у Њујорку.

Хрватски медији су га сматрали "човјеком из сенке", а он је говорио да је као некадашњи новинар често био доступан медијима, јер је био свјестан њихове важности и потребе ширења информација о преговарачком процесу.

Стручњаци из Словеније, која је у ЕУ од 2004. године, тврде да главни преговарач треба да буде особа која ће бити што је могуће више везана за премијера, односно за центар у коме се одлучује.

Црна Гора је шест мјесеци од отварања преговора са ЕУ на позицију шефа преговарачког тима на путу "од трња до звијезда" изабрала амбасадора Александра Андрију Пејовића. Пејовић је истовремено координатор за претприступне фондове подршке ЕУ Црној Гори.

Рођени Которанин, магистарске студије је завршио на Националном универзитету Грчке у Атини, а од марта 2010. године био је на дужности шефа Мисије Црне Горе при ЕУ.

Октобра те године именован је за сталног представника - амбасадора Црне Горе при Организацији за забрану хемијског оружја у Хагу.

За вријеме свог мандата у Бриселу учествовао је у свим најважнијим дешавањима у вези са европским путем Црне Горе, од предаје одговора на Упитник ЕК, преко додјељивања статуса кандидата до најновије одлуке о отпочињању преговора.

Његов рад се, према информацијама са стајта владе, огледао како у односима, комуникацији и сусретима које Црна Гора има с Европском комисијом, Европским парламентом и Саветом ЕУ, тако и с представништвима држава чланица, али и земаља региона и осталим припадницима дипломатског кора у Бриселу.

Пејовић слови за нестраначку личност, а на његово знање примједбе није имала ни црногорска опозиција, осим да му можда недостаје искуства.

Македонија је још 2005. године добила статус кандидата за ЕУ али због проблема са Грчком око имена земље, није добила и "зелено свјетло" за отварање преговора.

Македонија је ипак прољетос од Европске комисије добила препоруку за отварање приступних преговора, нема главног преговарача па се преговори одвијају на више нивоа од премијера преко министра за европске интеграције...

Турска је земља која је више од двије деценије у процесу европских интеграција, али се још не назире ни када би уопште могла да постане чланица ЕУ.

Турска званични захтјев за чланство у тадашној Европској економској заједници поднијела у децембру 1999. године, а преговоре о чланству је започела у октобру 2005. године, када и Хрватска.

Главни преговарач Турске је Егеман Багиш, бивши члан парламента и актуелни министар одговоран за ЕУ.

БиХ је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ потписала 2008. године и још треба да чека на одлуке о статусу кандидата па затим о отварању преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана