Ко је за вас Жељко Комшић, ево шта су одговорили Милановић и Колинда

N1
Ко је за вас Жељко Комшић, ево шта су одговорили Милановић и Колинда

ЗАГРЕБ - Шест дана прије другог круга предсједничких избора у Хрватској на РТЛ-у се одржава дебата предсједничких кандидата Колинде Грабар-Китаровић и Зорана Милановића.

Актуелна предсједница Колинда Грабар-Китаровић, кандидат ХДЗ-а, те СДП-ов кандидат Зоран Милановић, који из првог круга носи 3 одсто предности, одговарали су на сет питања из политичког, економског, друштвеног и осталих подручја јавног живота.

Ко је за вас Жељко Комшић? Бисте ли прихватили његов позив као предсједник/ца и бисте ли га позвали у Хрватску?

Колинда Грабар - Китаровић

“Господин Комшић је легално, али нелегитимно изабран члан Предсједништва БиХ. Он би требао бити не само етнички, него и политички представник свих Хрвата. У мојем програму је прије свега улазак БиХ у ЕУ. Мислим да Европа и остатак свијета дубоко потцјењују стање у тој држави и да њој треба приступити на посебан начин, али под условом поштовања свих начела, не само Дејтонског уговора, него и претходних устава БиХ који предвиђају, не само једнакоправност држављана већ и једнакоправност свих народа. Наставићу се борити за право хрватског народа без обзира што је најмањи да буде једнакоправан у свему с остала два народа и са свим држављанима БиХ”.

Зоран Милановић

“Као премијер био сам увијек и у сваком тренутку ту за Хрвате из БиХ, ципелом на терену, не чизмом. Нисам тражио гласове, радили смо, интензивно. Кад је дословно горјело, био сам доље, нико из ХДЗ-а није био тих дана. Комшића знам годинама и критиковаћу га јер смо лично разговарали о томе. Проблем је тог легитимитета, па чак и легалитета. Питање је колико је то уопште у складу са Уставом БиХ. Он би требао бити биран од Хрвата као што су представници италијанске или српске мањине у Хрватској бирани од Срба и Италијана”.

Колинда Грабар - Китаровић

“Мало ми је необична та ваша изјава, господине Милановићу обзиром да сте ви жестоко подржавали господина Комшића на изборима 2010. године, иако је и прије тога био изабран већином гласова једног другог народа. Није да имам ишта против тог народа, али желим да се Хрватима пружи оно што се пружа и свима осталима, а то је конститутивна једнакоправност”.

Зоран Милановић

“Не знам чему ово ситно подбадање. Да, ја сам га подржавао и 2010. године, међутим, након годину дана сам рекао: 'Пријатељу, ово се не ради тако'. То је било прије 10 година. Не знам гдје сте ви тада били, вјероватно лобирали за своје мјесто у НАТО-у. Ја сам то радио као политички лидер највеће странке у Хрватској. Можемо говорити о идеалу грађанске државе, али БиХ то није. Према томе, ја сам био свједок кад је Харис Силајџић 2006. године упозоравао Жељка Комшића да то није добар начин и да ће јако отуђити Хрвате. То се и догодило”.

Колинда Грабар - Китаровић

“Кад већ спомињете Силајџића, сјећам се кад је био у Загребу на оном међудржавном вијећу и када је пред предсједником Месићем који је тада био предсједник, а ја министрица вањских послова рекао 'овдје се јако неугодно осјећам'“.

Позиву на сучељавање на Н1 телевизији, подсјетимо, у недјељу ујутро одазвала Колинда Грабар-Китаровић, док Зоран Милановић није дошао.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана