Кнежевић:Боље да Црна Гора никада не тестира своје војнике на украјинском фронту

Танјуг
Кнежевић:Боље да Црна Гора никада не тестира своје војнике на украјинском фронту

ПОДГОРИЦА - Посланик и лидер Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић одговорио је министру одбране Црне Горе Драгану Краповићу, који тврди да никада не би предложио и подржао одлазак црногорске војске у Украјину, поруком да је на позицији на којој је дужан да на сваки начин избјегне једностране и запаљиве изјаве усмјерене против Србије и Русије.

-Уважавајући сарадњу коју сам имао с колегом Краповићем у Одбору за безбједност и одбрану, не могу и нећу да се сложим с његовим ставовима које сад промовише и заступа као министар одбране. Први и основни је, да је као министар одбране дужан да на сваки начин избјегне једностране и запаљиве изјаве усмјерене против Србије и Русије, као што је то урадио недавно на конференцији Атлантског савеза - навео је Кнежевић.

Додао је да  „свако ко иоле прати дешавања на украјинском фронту, јасно уочава тенденцију да водеће чланице НАТО-а разматрају слање својих војника у Украјину најкасније до 5. маја“.

-Довољно је прочитати посљедње изјаве Емануела Макрона, Томислава Сикорског, али и пресретнути разговор љемачких официра о њиховим плановима за напад на Крим – казао је.

Кнежевић је поручио да је „неумитна чињеница да се не територији Украјине у овом тренутку налазе високи официри САД, Канаде и Велике Британије, иако то многи покушавају сакрити, као и да ови људи тамо гину у сукобу с руским трупама“.

Најава да би црногорски војници најкасније до почетка маја могли да буду у Украјини за Кнежевића је неприхватљива.

-Нећу је подржати, јер нисам спреман да жртвујем живот ниједног црногорског војника због геополитичких сукоба великих сила. А што се тиче способности црногорских војника да ратују на украјинском фронту, боље да је никад не тестирамо, а сви знамо шта је истина - навео је Кнежевић.

Између осталог због тога што, како каже, црногорска војска осиромашена, покрадена, а без довољно улагања, војници немају решено стамбено питање.

-Да није потребно да их шаљемо у погибију с једним Машаном на украјинском фронту, како би ако се врате с фронта могли да купе на рате стан у Бемаџу. А о томе каква нам је војска и како види допринос Црне Горе у НАТО најбоље је саопштио Доналд Трамп који само што нас није назвао дивљим племеном које једе људе - навео је Кнежевић.

Више би, каже, волео да се министар Краповић огласио поводом чињенице да је из војног магацина у Брезовику два дана пред парламентарне изборе 30. августа 2020. подијељено 30 аутоматских пушака АНБ-у, и да до данас нема некаквог одговора ни из једне институције, о том противзаконитом и опасном чину.

-Шта ће АНБ-у аутоматске пушке пред изборе, и у кога је то требало да пуцају службеници АНБ-а није тешко закључити, али тужилаштво тренутно изгледа има важнија посла - навео је Кнежевић.

Истиче да у споразуму коалиционих партнера нигдје не пише да су дужни да шаљу црногорске војнике у Украјину како би ризиковали своје животе.

-То није императивна обавеза, и свако ко се иоле разумије у процедуру зна да ту одлуку доноси Савјет за безбједност, а потврђује је Скупштина. Што се тиче ДНП- а никад нећемо гласати било какву одлуку о слању наших војника у зоне ратних дејстава, макар ме данас Милојко Спајић избацио из коалиционог споразума -, навео је Кнежевић и додао: “И, на крају, један добронамеран савјет за министра Краповића, није добро да Вас од мене брани (бивши посланик ДПС и некада министар одбране ЦГ) Пеђа Бошковић, а тек не би ваљало ништа да имате исте ставове као он”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана