Кнежевић: Већина чланова Вијећа била против одгађања устоличења

Срна
Кнежевић: Већина чланова Вијећа била против одгађања устоличења

ПОДГОРИЦА - Поједини чланови Вијећа за националну безбједност Црне Горе на данашњој сједници предлагали су одгађање устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, али је већина чланова била против, рекао је члан Вијећа Милан Кнежевић.

Кнежевић, који је и један од лидера Демократског фронта /ДФ/, рекао је након сједнице, да је за разлику од неких чланова Вијећа који су били за то да се одгоди устоличење на Цетињу или да се пребаци за Подгорицу, Никшић или неки други град, инсистирао на томе да устоличење искључиво буде у Цетињском манастиру.

Он је за ТВ “Прву” рекао да је на сједници био изричито против допуштања протеста противника устоличења на Цетињу, јер тај скуп није пријављен у складу са законом.

“Скуп противника устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу требао је да буде забрањен јер није пријављен шест дана како то предвиђа Закон о јавним окупљањима”, навео је он.

Он је оцијенио да је актуелна безбједносна ситуација забрињавајућа и истакао је да је она резултат кризе у Скупштини и у извршној власти.

Кнежевић је рекао да су на сједници процијенили да до недјеље, 5. септембра, треба урадити све на смиривању тензија, те апеловао на грађане да учине све да овај догађај протекне достојанствено.

Он је апеловао и на оне који су против устоличења и који намјеравају да протестују, противно Закону, да допринесу да све протекне у миру и са јасно исказаним ставовима, без икаквих тензија или нечега што би могло да подсјећа на грађанске сукобе.

Кнежевић, који је и шеф цроногорског скупштинског Одбора за безбједност, рекао је раније данас да Вијеће за националну безбједност данас није забранило протест комита на Цетињу у недјељу, 5. септембра, у вријеме устоличења митрополита Јоаникија, те истакао да је лично био против одржавања тог незаконитог протестног скупа.

Устоличењу митрополита Јоаникија у недјељу, 5. септембра, у Цетињском манастиру присуствоваће и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Из Митрополије црногорско-приморске раније је саопштено да ће устоличење митрополита Јоаникија бити обављено без раније планираног свенародног сабора испред цетињског манастира.

Сабор Српске православне цркве је на засједању одржаном 29. маја изабрао владику Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ. Владика Јоаникије је ступио на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то мјесто остало упражњено послије смрти митрополита Амфилохија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана