Кнежевић: Напад на светиње по истом сценарију на Косову и Метохији и у Црној Гори

Срна
Кнежевић: Напад на светиње по истом сценарију на Косову и Метохији и у Црној Гори

СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА - Предсједник Демократске народне партије Црне Горе и један од лидера црногорске опозиције Милан Кнежевић оцијенио је данас да мржња према Србима и Српској православној цркви (СПЦ), притисци на свештенике и сатанизација свега православног у Црној Гори води ка пројекту који је спроведен на Косову и Метохији.

Он је у интервјуу за портал Косово онлине прокоментарисао спор у вези са изградњом магистралног пута од Дечана ка сјеверу Црне Горе, чиме се директно угрожава манастир Високи Дечани, истакавши да то говори о намјери уношења немира и константног осјећаја угрожености православних свештеника и српског народа на Косову и Метохији.

- Ово је само континуитет ужасних сцена које смо гледали протекле двије деценије, када су паљене и уништаване српске светиње, али и показатељ колико је та лажна творевина заснована на правном насиљу, неспособна да успостави правни поредак и поштовање закона - рекао је он.

Говорећи о најављеном повезивању Албанаца са Косова са дијеловима Црне Горе, Кнежевић каже да док режим Мила Ђукановића пласира измишљену причу о великосрпским претензијама ка држави Црној Гори и док српски народ доживљава прогоне и пријетње да ће бити протјеран, лидери албанских странака увелико раде на промовисању идеје Велике Албаније.

- Зато је могуће да, на примјер, група Албанаца годинама неометано упада у манастире Бешка на Скадарском језеру и Свач код Улциња, узмемиравајући свештенике и православни народ, јер сматрају да је то њихова територија, као што је дозвољено и наоружаним албанским полицијским патролама да слободно упадају у Црну Гору у пограничном дијелу, а да то не изазове било какав отпор црногорских званичника – нагласио је Кнежевић.

Према његовим ријечима, позадина таквог стања, поред националних претензија и обрачуна са српским народом, лежи и у пословима који везују такозвани косовски и режим у Црној Гори.

- Системски и систематски прогон СПЦ у Црној Гори и покушај отимања њене имовине дешава се готово по истом сценарију као и на Космету. И овај насртај на Високе Дечане да би се изградио пут ка Црној Гори дешава се у сусрет изборима 30. августа, као подршка напорима црногорских власти да затру све што је православно и српско, како би несметано могли да владају на свим нивоима, и оном световном и духовном - каже Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана