Класић: СПЦ и СНВ урадили више за Банију од бискупа

Срна
Foto: Јутарњи.хр

ПЕТРИЊА - Српска православна црква (СПЦ) и Српско народно вијеће (СНВ) урадили су више добрих ствари за лјуде на Банији након землјотреса од сисачког бискупа Владе Кошића, истиче хрватски историчар Хрвоје Класић.

Коментаришући Кошићеву изјаву у којој је упоредио землјотрес који је погодио Петринју и Банију са борбом потив Срба, Турака и комуниста, Класић је оцијенио да је “жалосно да Кошићеве изјаве нису инцидентна појава него начин његовог размишљања”.

“То мисли Кошић и врх Католичке цркве. Није ово први пут да Бискупска конференција не зна како да реагује. То је срамоћење Сиска и цијеле Цркве, чији га врх никад није осудио због оваквих изјава”, поучио је Класић, а преноси портал СНВ-а “Новости”.

Класић подсјећа да бискуп Кошић усташке осуђенике назива - хрватском војском, те напомиње да је овај римокатолички високодостојник са таквим изјавама “у сукобу са папом Фрањом”.

Он се осврнуо и на спор у вези са изразима Банија и Бановина за ту регију, истичући да то није историјско или лингвистичко, већ искључиво политичко питање.

“Никада нико у Костајници, Глини, Петрињи, Сиску, али ни Сплиту ни Загребу до 1991. године није користио термин Бановина, него Банија и Банијци. Гордан Ледерер је објавио видео из рата жБанијска праскозорјаж, а не жбановинскаж”, подсјећа Класић.

Хрватски историчар сматра да је израз Бановина “један од покушаја похрваћивања онога што се на потпуно погрешан начин везало за Србе”.

“На Банији је већинско становништво било српско и морао се наћи хрватскији термин од онога који је користило тамошње становништво”, оцијенио је Класић, хрватски - Бановина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана