Китаровићева зове Николића у Загреб

Танјуг
Китаровићева зове Николића у Загреб

Сарајево - Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да жели Србији да крене путем чланства у ЕУ и да се нада да ће српског пресједника видјети у Загребу.

У ексклузивном издању емисије "Интервју 20" БХТ1 предсједница најмлађе чланице Европске уније изнијела је и мишљење да би Србија требало да направи корак и призна Косово.

"То би требало да учини. Једноставно је реалност да је Косово самостално и мислим да су у Србији свјесни да Косово више неће бити дио Србије", сматра Грабар Китаровићева.

Упитана која је њена порука предсједнику Србије одговорила је: "Надам се да ћу Николића видјети у Загребу".

Грабар Китаровићева је додала да би, исто тако, вољела и да Влада Србије, у оквиру договора о приступању ЕУ, ријеши питање положаја хрватске мањине у Србији што, наводи, спада у поглавље 23 - правне тековине Уније, "које Србија мора испунити".

Теме разговора у "Интервјуу 20" односиле су се и на питања како она види односе са БиХ и државама у региону.

Грабар Китаровићева је нагласила да мисли да остају разни начини уређења БиХ и да то није "нужно трећи ентитет".

"Ако се тако договоре народи, онда је то то и зато бих молила да се престане говорити о томе да се ја залажем за трећи ентитет, јер то не одговара истини", објашњава прва предсједница Хрватске у историји државе.

Истиче, такође, и да је увјерена да већина људи у Републици Српској жели да се БиХ интегрише у западне интеграције - и у ЕУ и у НАТО, а додала је и да се весели разговору са председником Републике Српске Милорадом Додиком, који јој је, како је рекла, одмах честитао изборну побједу.

Сусрет ће, каже, искористиити за то да са њим разговара о конкретним питањима, међу којима је и - зашто нема повратка Хрвата у поједине дјелове РС, рецимо у Посавину.

Грабар Китаровићева појашњава и зашто је током кампање све грађане Републике Хрватске ословљавала као "Хрвате и Хрватице".

"По мени је Хрват и онај ко је православне вјероисповести и Србин по националности...он је Хрват у смислу хрватског држављанина", одговорила је на замјерке упућиване током кампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана