Китаровић у Истри дочекао Тито о Бела Ћао

Агенције
Китаровић у Истри дочекао Тито о Бела Ћао

Загреб - Хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић у Истри поводом 70. годишњице побједе над фашизмом дочекала је биста Јосипа Броза Тита, преносе локални медији.

 

Како је јавила ТВН1, том приликом су истарски антифашисти пред предсједницу поставили бисту Јосипа Броза Тита, коју је она при усељењу у резиденцију преселила у музеј у Кумровцу, а запјевали су јој и “Бела ћао”.

Тај потез организатора скупа, на којем је био и премијер Зоран Милановић, изазвао је пажњу медија, јер је по преузимању дужности Грабар-Китаровић уклонила Титову бисту из предсједничке резиденције на Пантовчаку у Загребу и предала је кумровачком музеју “Старо село”.

Иако је биста годинама изазивала полемике у јавности, досадашњи предсједници Хрватске, међу којима и први предсједник Фрањо Туђман, оснивач Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) из које долази и нова предсједница, нису жељели да је уклоне из предсједничких двора.

Осим тога, Савез антифашиста Истре осудио је уклањање Титове бисте с Пантовчака, а Грабар-Китаровић су поручили да “таквог данас можемо само сањати”, подсјећа се. Због избацивања Титове бисте с Пантовчака, Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске одбио је покровитељство предсједнице над обиљежавањем 70. годишњице побједе над фашизмом 9. маја у Загребу.

Свој долазак на ту свечаност у концертној дворани Ватрослав Лисински потврдили су премијер Зоран Милановић и предсједник Сабора Јосип Леко, а Грабар-Китаровић, како је данас објављено, на свечану академију неће доћи.

Агенција јавља и да предсједница Хрватске неће присуствовати Свечаној академији поводом обиљежавања 70. годишњице побједе над фашизмом која се у суботу одржава у Загребу, а чији је организатор Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске (САБА).

То је потврђено из њеног кабинета и о томе је обавијештен и Савез антифашиста, речено је Хини пошто је потпредсједник САБА Иван Фумић изјавио да им предсједница није одговорила на позив да дође на Свечану академију.

Њен кабинет то демантују истичући да у одговору стоји да су организатори Свечане академије одбили покровитељство предсједнице над тим догађајем, па је она у предстојећим данима испланирала друге активности поводом обиљежавања 70. годишњице побједе над фашизмом.

У писму предсједнику САБА Фрањи Хабулину, управник Савјетничког већа предсједнице Вито Туршић, у њено име, још једном је изразио жаљење због одлуке САБА да одбије покровитељство Грабар-Китаровић над Свечаном академијом и упутио искрене честитке свим учесницима академије поводом 70. годишњице побједе над фашизмом.

Хрватска предсједница и премијер су по доласку у Пазин положили вијенце и запалили свијеће код централног споменика у парку Народног устанка, а вијенце је положила и заједничка делегација Истарске жупаније и Савеза антифашиста Истре, предвођена жупаном Валтером Флегом и предсједником савеза Томиславом Равнићем, пренијела је Хина.

Подсјећамо, према резултатима једног истраживања уклањање Титове бисте са Пантовчака након двије и по деценије је најлошији потез хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана